Dobila otkaz na poslu, pa nije čekala da joj padne s neba: Radica počela od nule, a danas mesečno zarađuje par hiljada evra

|

U blizini Trstenika, u selu Počekovina, živi jedna mlada i vredna žena Radica Kostić, koja se bavi neobičnim poslom. Ona poslednjih osam godina uzgaja začinsko i lekovito bilje i prodaje najčešće rasad i mlade sadnice. Zadovoljna je, jer kada izgubite posao i pokrenete sopstvenu proizvodnju od koje možete da živite, nezahvalno bi bilo reći da joj danas nešto nedostaje.

Njeni počeci bili su skromni, sa veoma malim brojem sadnica koje su se povećavale iz godinu i godinu. Kako su godine prolazile posao se razvijao, potražnja je veća i sada ima gotovo 7.000 sadnica, što je značajno uvećanje u odnosu na prethodne godine. Kako je rekla, za veću proizvodnju trebala bi joj velika pomoć u smislu radne snage.

– Povećanje obima posla zahteva i dodatno ulaganje. Morali smo da obezbedimo veći radni prostor, tako da smo za ovu godinu imali ulaganje u taj deo, ali očekujemo da će nam se brzo vratiti – rekla je ona.

Ova vredna žena nije širila proizvodnju uvodeći nove vrste, već je povećala broj sadnica biljaka koje se najviše traže, a troškove je smanjila vodeći računa o obimu proizvodnje i preko semena.

– Kada sve unapred stavite na papir, dobro razmislite i isplanirate nekoliko godina unapred, uspeh neće izostati. Mi smo planirali povećanje proizvodnje i širenje, ali smo gledali i kako da smanjimo i izbalansiramo troškove. Do pre nekoliko godina smo kupovali seme, što u zemlji, što u inostranstvu. Sada vrlo malo kupujem, već sam ostavljala biljke da procvetaju da bih imala svoje seme koje je daleko kvalitetnije – kaže Radica.

Međutim, tu nije kraj. Ona je spremna da eksperimentiše i kupuje seme nekih novih biljaka, ali ipak je, po njoj, ključ da imate svoju semensku proizvodnju.

I na tržištu začinskog bilja postoje trendovi, a svake godine je veće interesovanje za drugačijim vrstama. Ali, postoje začinske biljke koje se stalno traže, a to su ruzmarin, bosiljak i potočarka.

– Sve je dalje u okviru porodice i sve što možemo sami, to porodično i obavimo, pa tako nemamo trošak za dodatnu radnu snagu – objašnjava ona.

Njena bašta je prepuna biljaka kao što su vlašac, origano, ruzmarin, lavanda, nana, žalfija… Naučila je i kakvu zemlju koja biljka voli, da li joj treba više ili manje vlage, koji supstrat sme da se dodaje, kako se bira saksija….

– Biljka koja se najbolje prodaje je bosiljak, a on se najviše i traži. Tražene su stare sorte biljaka poput selena, miloduha, ruzmarina. Od ovog posla se dobro zarađuje, ali s obzirom da je periodičan, neophodno je proširivanje proizvodnje – kaže ona.

Njena prodajna strategija je zasnovana na niskim cenama. Radica ih nije menjala već godinama, ali da bi to mogla finansijski da opravda, minimalna porudžbina je pet sadnica.

– To nam je najmanje pakovanje. Zapravo, u njega staje šest biljaka, a ta šesta je uvek gratis – kaže ova vredna žena.

Kod nje je biljka 100 dinara po saksiji, lavanda i smilje su 150, stevia 400 dinara. Biljke dostavlja širom Srbije putem kurirske službe, a ima i svoje prodajno mesto u Vrnjačkoj Banji, a puno porudžbina ima i preko društvenih mreža. Ona je spremna da svim svojim kupcima da po koji besplatan savet.

– Prvo što uvek kažem kupcima, to je da dozvole biljkama da se adaptiraju na sredinu nakon prispeća i da ih za dan-dva presade u veće saksije ili na stalno mesto u bašti ili dvorištu – kaže ona.

Izvor: kurir.rs