Naimu je račun za struju skočio sa 5.000 na 20.000 dinara: Od EPS-a dobio sraman odgovor na žalbu, pa se obratio tržišnoj inspekciji

|

Ovo je treći mesec kako građani Srbije “vode rat” sa Elektroprivredom Srbije zbog enormno velikih računa za električnu energiju koji su im stizali, iako neki od njih, kako su objasnili, nisu ni boravili u stanu. U sličnoj situaciji našao se i sagovornik portala Nova.rs Naim Leo Beširi koji je šokiran zbog januarskog računa za struju, skoro sedam puta većeg od uobičajenog. Uputio im je prigovor, ali ništa nije postigao time. Onda se obratio tržišnoj inspekciji.

Otkad se srpska kompanija „Elektroprivreda Srbije“ našla na meti hakerskog napada od strane kriminalne grupe koja je aktivna na internetu, a zbog čega računari zaposlenih nisu bili u funkciji, pa samim tim ni potrošači koji su pokušali da plate ili provere svoje račune za struju onlajn, nisu to mogli učiniti, pojavio se problem sa računima.

Svakodnevno se javljaju ogorčeni građani zbog enormnih računa za utrošenu struju koje su dobili. Tvrde da je to nemoguće jer tokom novogodišnjih i božićnih praznika nisu ni boravili u svom domu, a ima i onih građana koji za decembar uopšte nisu dobili račun, ali su im stigli u januaru – sa trostruko većim iznosom.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, postao je „žrtva“ ove kompanije. Njemu su se, kako objašnjava za Nova.rs, javile sumnje u verodostojnost decembarskog računa za električnu energiju, koji je bio duplo veći od novembarskog, iako pola meseca nije bio u svom stanu.

Zato je podneo prigovor EPS-u u kom je zatražio da izvrši kontrolu tog računa.

„Moj račun za struju bude maksimu do 3.000 dinara, a kako u decembru čak dve nedelje nisam bio tu, normalno da nisam očekivao da mi stigne skoro duplo veći račun od novembarskog, tačnije 5.800 dinara. Pritom, vidim da je potrošnja struje u decembru bila 4.008 kilovata, što je skoro troduplo više nego za novembar, a duplo više nego duplo u odnosu na oktobar. Tako da sam podneo prigovor na sajtu kompanije odnosno poslao mejl jer tako i piše na samom računu, između ostalog, da se može poslati prigovor“, započinje Beširi.

Zatražio je i da mu dostave izmenjen račun, da bi izvršio uplatu.

„Nekih petnaestak dana kasnije, EPS mi poštom šalje odgovor koji je toliko nečitljiv i nerazumljiv, pa čak i za one ljude koji su završili fakultet. U odgovoru se oni pozivaju na neke razne zakone i na odnos EPS-a i preduzeća ‘Elektrodistribucija Srbije doo’, gde oni prebacuju odgovornost na to preduzeće. Navode da nemaju nikakve veze s time, da su oni obavezni da meni dostave struju, a da za obračunavanje i račun nisu odgovorni oni, nego da je odgovorna ta firma“, objašnjava dalje sagovornik “Nove”.

Ipak, Beširi ne odustaje od toga da dobije pravi odgovor na svoj zahtev. Smatra da on nema nikakve veze sa Elektrodistribucijom Srbije, nego samo i isključivo sa EPS-om, s kojim je i potpisao ugovor.

„U ugovoru koji je potpisan prošle godine u novembru, jasno piše da je Elektroprivreda Srbije obavezna da mi dostavlja račun. Oni verovatno misle da su time što su mi nešto odgovorili, završili posao. Jasno se vidi da je odgovor kopi-pejst koji šalju svima, jer je očigledno da se nisam samo ja požalio. Zbog toga sam im ponovo uputio prigovor u kom sam naveo da me zaista ne interesuje ko je ta institucija, kao i da imam ugovornu obavezu s njima i žalim se na propisan način koji piše na računu kod njih, te zahtevam da ponovo izvrše proveru računa i da provere šta nije u redu sa decembarskim računom“, kaže on.

U međuvremenu je Beširiju stigao račun za električnu energiju koja je utrošena u januaru. Tada je bilo i više nego očigledno da se nešto nerealno dešava.

„Račun za januar je iznosio 20.000 dinara. Fascinantno! Proverio sam brojilo i video da su brojke koje njima pišu na računu daleko veće. Uputio sam im prigovor i na januarski račun, a u međuvremenu sam tržišnoj inspekciji poslao inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora prema EPS-u zbog načina na koji ovu stvar tereti“, kaže sagovornik gore pomenutog portala.

Dodaje da EPS-a nije odlučio na njegov prigovor, bilo da je odluka pozitivna ili negativna, nego mu je u odgovoru samo rečeno da se obrati nekoj drugoj instituciji, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

„Zakon je vrlo jasan i kaže da oni moraju u zakonskom roku od 15 dana da mi odgovore da li prihvataju ili odbijaju moj prigovor. Večina ljudi, nažalost, plaća ovakve račune jer ne zna kako izgleda dalja procedura. Zato se pitam da li računi koji nama godinama stižu zaista odgovaraju relanosti ili na četiri miliona domaćinstava koliko ih zapravo ima u Srbiji, oni u svakom brojilu zakinu po 1.000 dinara, 300 ili 100? Tako da, u mom slučaju, nije sporan samo decembarski račun, nego i za januar“, objašnjava on.

Priznaje da ga je zbog svega uhvatila panika, te da se „bacio“ na razmišljanje da li su i prethodni računi od EPS-a uopšte bili ispravni. Setio se da mu je račun za novembar bio neuobičajeno mali.

„Račun je bio 1.500 dinara, skoro duplo manje nego što bi mi inače stizao račun. E sad, nisam bio dve nedelje u stanu, pa je moguće da je tako, ali opet, šta je sa decembrom? I tada sam bio van stana pola meseca, pa je opet račun znatno veći. Da li su u decembru hteli da nadoknade zbog novembra, što sumnjam jer vidim po računima da je to nekako realnija potrošnja. Živim sam u stanu, ne napajam farmu pa da trošim ne znam ni ja koliko električne energije. U većini slučajeva, to je značajno manje od 200 kilovat časova mesečno. A vi znate da čim pređate određen broj kilovata, ulazite u crvenu zonu, pa vam je još i skuplja struja“, kaže on.

Ističe da su mu informacije od Udruženja „Efektiva“ veoma značile i pomogle u situaciji oko upućivanja prigovora EPS-u.

„EPS bi morao, sa stanovišta potrošača, da ima mnogo jednostavniji proces žalbe. Dakle, jedan klik ili mejl sa jednom rečenicom koji potom pošaljete, a ne da zahtevaju od nas da glumimo pravnike i gde ćemo da se pozivamo na zakonska rešenja jer očigledno moj pristojan mejl nije dao rezultat. Iz Udruženja su mi dali instrukcije kako dalje da se žalim i zahvalan sam im na tome“, ističe naš sagovornik.

Izvor: nova.rs