Miroljub je poslednji romski car: Već 30 godina niko nije krunisan posle njega, a evo kako mu se obraćaju

|

U čitavoj Mačvi Miroljuba Kokića (57) retko oslovljavaju imenom već samo sa “care”.

On i jeste car i to “romski”, poslednji koji je krunisan pre 30 godina na “Romskom balu” u Bogatiću. Na “tronu” je neprikosnoven pošto se ova manifestacija ne organizuje od tada, pa je neobična titula ostala uz njegovo ime kao nadimak i danas.

Kako je njegovo pravo ime, retko ko zna, piše Telegraf.

– Ljudi mi se tako obraćaju u šali, ali i ozbiljno jer sam još uvek “romski car” jer posle mene drugi nije izabran. Bila je to veoma lepa manifestacija koju smo mi Romi u Bogatiću osmislili da bi na njoj sakupili novac za naš fudbalski klub koji se zvao Roma – kaže Miroljub.

On je nakon tri decenije otkrio kako je “romski car” postao sasvim slučajno. Kako je u početku bilo zamišljeno, za “romskog cara” trebalo je da bude izabran onaj ko najviše plati, a sve parebile bi za fudbalski klub, koji je imao problema sa finansijama.

– Bio sam u upravi kluba i nadmetao se da bi nekako uspeli da budući car plati titulu što skuplje jer su klubu bile potrebne pare. Ponudio sam 200 maraka, a protivkandidat je odustao i moja ponuda bila je poslednja i ja tako ja postanem car. Osladilo mi se pa sam i sledeće dve-tri godine pomagao klubu i zadržao titulu. Onda se Roma raspala, prestali smo sa organizovanjem Romski bal, a ja ostadoh car do danas – rekao je Miroljub.

On je ostao humanista kao čovek iz naroda, iako i sam teško zarađuje, i jedva izdržava svoju već veliku porodicu. On prodaje igračke na vašarima, a tokom jeseni i zime cepa drva, a oko Nove godine i Božića prodaje čestitke i ukrase.

– Ja nisam bogat kao pravi carevi, a radim više poslova preko godine, ali i dan danas volim da pomažem ljudima kojima je pomoć potrebna. Cele dve godine, cepao sam drva besplatno jednom nedeljno i to socijalno ugroženim ljudima i invalidima. Ali pošto su me neki koji imaju više od mene prevarili kako su kao siromašni pomagao sam samo invalidima. Na žalost, takav je naš narod – rekao je razočarano romski kralj.

On još kaže kako je srećan kada nekome uradi dobro delo, pa je zato želeo da i u 2023. godini pomaže nepokretnim sugrađanima koji ga budu pozvali. On će od Božića do kraja grejne sezone njima besplatno iscepati pet metara drva za ogrev.

– Nije sve u parama, svi mi nekako jedva preživljavamo, ali kad vidim u kakvoj bedi žive pojedini ljudi, a još su i bolesni, lep je osećaj kada im se pomogne. I oni se obraduju a i meni je lepo – rekao je na kraju ovaj humani “romski car”.

Izvor: kurir.rs