Ministarka Tatjana Matić tvrdi: Neće biti nestašica goriva u Srbiji

|

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da je Uredbom kojom je ograničen rast cena goriva u Srbiji definisano i da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju evrodizel i evro premijum BMB u količinama manjim od prosečnih za poslednjih godinu dana. Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva, ovo je utvrđeno u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu.

Vlada Srbije je, na jučerašnjoj sednici (10.februar) donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata, koja će važiti 30 dana.

„Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata“, izjavila je ministarka Tatjana Matić.

Cilj ove uredbe je, pored sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, i očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Republici Srbiji. Prema Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena evrodizela od 179 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 u narednih mesec dana koštaće 171 dinara po litru.

Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i slobodno se formiraju na tržištu. Uredba, inače, u trenutku objave ovog teksta, još uvek nije objavljena u Službenom glasniku. Na snagu bi trebalo da stupi narednog dana od dana objavljivanja.

Izvor: rs.n1info.com