Ministar Gašić iznosi sve detalje Dankinog ubistva: Majka je videla beli auto, otac ih zaustavio i pitao za devojčicu

|

Ministar policije Bratislav Gašić pravo se obraća medijima povodom ubistva Danke Ilić (2). Konferencija je počela u 15 sati u Palati Srbije.

“Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao celu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke. Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom uradili i ubili Danku, pa njeno telo bacili na deponiju”, započeo je ministar.

Gašić ističe da su obojica priznali i do detalja opisali zločin.

“Prema svim informacijama kojima raspolažemo, izneću vam retrospektivu. Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13 i 59”, objasnio je ministar Gašić.

U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, podseća ministar Gašić.

“Mi smo do detalja pratili kretanje majke, i svih mogućih lica koja su prolazila istom trasom. Proveravali i kada je nastala fotografija. To su nam bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je dete bilo van vidokruga majke. Način funkcionisanja sistema Pronađi me je objašnjen više puta, i zašto nije aktiviran odmah. Mi smo prošle godine imali preko 600 prijava nestanaka, i uglavnom decu nađu za nekoliko sati”, rekao je Gašić.

Dodaje da je Danka izašla iz dvorišta, i kretala se asfaltom.

“Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13 i 50. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno”, ispričao je ministar.

Zatim su se odvezli do deponije i telo devojčice bacili na deponiju.

“O monstruoznosti svedoči i to da je na poziv direktora D. D. otišao da traži devojčicu u Banjskom polju, svestan da ju je usmrtio. Tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva. To je bitno zato što je, bilo simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu”, rekao je Gašić.

Ministar policije je rekao da je kompletan teren pretraživan više puta od strane svih mogućih službi i sredstava.

“Svaku kuću u Banjskom polju su naši operativci obišli, svaki podrum, šahtu i zamrzivač pogledali. Istraga je išla u tri pravca. Nismo mogli da isključimo otmicu, da je dete neko, kao što je to bilo na kraju udareno kolima, i treća mogućnost da je dete živo. Više puta smo pričali sa majkom. Da li nam je bilo čudno što je posle tri godine došla u dvorište u kom je bilo dosta stakla i gvožđa, pa jeste. Ali smo morali dobiti sve informacije za potrebe istrage”, otkrio je ministar policije.

Gašić se posebno zahvalio svim pripadnicima policije, i kaže da su svi noćas bili u Boru i prolazili kroz sve.

“Preko 40 pripadnika UKP su bili na terenu danima, ljudi iz tehnike i poligrafisti su spavali po dva sata da bi ispunili sve što se od njih traži. Radi se o 46.000 logova, takozvanih, telefonskih brojeva. Toliko je bilo promena na baznim stanicama, uvezati, pregledati, da vidimo da li je neko majku pratio u tim trenucima, ili je ona komunicirala sa nekim”, objasnio je ministar detalje opsežne istrage koju je sprovela policija.

Izvor: kurir.rs