Ministar Aleksandar Vulin: “Mesto nam nije u EU, i što pre shvatimo to, biće nam bolje”

|

Alekandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova saopštio je da ako Srbija što pre prihvati da je iz Evropske unije (EU) “ne žele” i da joj “tu nije ni mesto, biće bolje”, i rekao je da odnos prema EU “nije pitanje emocija već racionalnih odluka”.

„Nije pitanje da li mi želimo u EU, već je pitanje da li EU želi Srbiju. Ako sudeći po ucenama kojima nas teraju da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni pokazuju da nas ne žele“, saopštio je Vulin za Večernje novosti.

On je rekao da su gubitkom političke samostalnosti zemlje EU „postale teritorije, a ne države“ , i da je Evropska Unija kao savez „stvar prošlosti“.

Da li će i kada Srbija jasnije da odredi svoj odnos prema Rusiji i eventualno uvede sankcije Ruskoj Federaciji, zavisi isključivo od volje Aleksandra Vučića, rekao je Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On ocenjuje kao veoma pozitivnu inicijativu da se Skupština Srbije izjasni o usklađivanju spoljne politike sa EU, kako je najavio predsednik skupštinskog Odbora za spoljnje poslove Borko Stefanović.

“Naravno, veoma dobra stvar je to što opozicija ima ovakvu inicijativu, političku i vrednosno orijentisanu, jer nam svakako fali da političke stranke raspravljaju o stvarnoj politici. Ali, ishodi će svakako zavisiti od Vučićeve procene da li je došlo vreme se čvršće svrsta uz EU ili nije“, jasan je Popović.

Izvor: rs.n1info.com