Milivoje sagradio kuću kojoj ne treba ni grejanje ni krečenje: Penzioner otkriva koje je materijale koristio

|

Naizgled obična kuća, međutim, dom novsadskog penzionera Miliovoja Pejina izgrađen je od ekoloških i energetski efikasnih materijala, jedino su temelj i stubovi od armiranog betona, jer tako mora po propisima.

“Osnovni materijali koji ulaze u ovu kuću su trska, slama, negašeni kreč i blato. Nema cementa i gvožđa. Ustvari, ima ih u temelju, ali sam ja bio prinuđen da to prihvatim”, objašnjava novosadski penzioner i vlasnik kuće Milivoj Pejin.

Zidovi su ispunjeni energetski efikasnim blokovima od presovane slame.

“Svi zidovi sa unutrašnje strane su isprskani živim krečom, a on je i mašinski ubačen u bale slame. Kreč je ušao 6 cemntimetra u balu i sada ga ne možete razbiti ni čekiće jer je tvrd kao kamen. Ne možete ni ekser da zakucate”, objašnjava Pejin.

Inače stručnjaci tvrde da je naučno dokazano da blokovi od slame, mešani sa krečom i blatom, ne privlače glodare i insekte, i ne mogu da se zapale. Vojvođanska polja puna su dobrih izolatora poput slame i žute ilovače, naši preci su ih koristili za gradnju, a mi smo se ipak okrenuli manje efikasnim savremenim materijalima.

“Mislim da dolazi do neke nove revizije, kada počinjemo ponovo da koristimo te klasične materijale koji imaju ne samo ekološku prednost nego i zdravstvenu”, rekao je tada prof. dr Slobodan Krnjetin sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Izvor: kurir.rs