“Da sutra kumujete, koliko bi para stavili mladencima u kovertu” – Žena postavila pitanje i izazvala haos: Jel traže sponzora?

|

Sa porastom cena venčanja, ponovo se pokrenulo pitanje “koverti”, a novo nepisano pravilo kaže da se na svadbu ne može otići bez 100 evra. Ono što je nekada bilo 50 evra, za komšije, kolege, poznanike, sada je minimum 100.

Na Tviteru se povela diskusija i oko sume novca koje treba dati kumu (tj. kumi) na svadbi budući da su cene znantno porasle, pa poklon koji ste nosili pre dve-tri godine, sada dosta manje vredi.

“Pitanje za tviteraše. Da sutra kumujete, koliko bi novca mladencima stavili u kovertu? Pitam jer cene divljaju i nisam pametna šta sestru da posavetujem”, napisala je jedna korisnica na Tviteru.

Na njenu objavu usledili su brojni komentari, a mnogi su se složili oko cifre od 500 evra:

“Koliko si u mogućnosti, mi od kume ništa nismo ni očekivali, bilo nam je bitno da dodje, pošto je ona mogla da odbije, jer je to baš staro kumstvo. Njen deda je kumovao suprugovom dedi, burme smo mi kupili, apsolutno nije imala obavezu”, napisala je jedna korisnica pomenute društvene mreže.

“Kakve pare, toster i to im je to. Šalu na stranu oko 500 mislim da je ok”,

“Pitanje treba uputiti mladencima. Žele li kuma ili spozora. Kumstvo je čin ljubavi i poštovanja tako da kum treba da daruje mladence onoliko koliko je u mogućnosti da odvoji za dar, a ne koliko misli da mladenci očekuju”

“Ispod 500 nikako manje. Sve zavisi od običaja. Kod mene kum mora da kupi prstenje za mladence tj da pare pa oni izaberu, onda pare u kovertu, pa da se vidi da kum nije dugme kum kiti i muziku. A može i ono ‘a od kuma televizor ili mercedes G-klasa”, stoji u jednom komentaru.

“Kumovali, stavili 400 evra. Pogača i torta. Za krštenje dece platili po 50 evra, zlatni dukat, odelce, peškir, kapica i čarape”, sumira svoje kumstvo treći korisnik Tvitera.

“Pitanje treba uputiti mladencima. Žele li kuma ili spozora. Kumstvo je čin ljubavi i poštovanja tako da kum treba da daruje mladence onoliko koliko je u mogućnosti da odvoji za dar, a ne koliko misli da mladenci očekuju”, zaključio je neko od korisnika pomenute društvene mreže.

Izvor: mondo.rs