Marko daje i do 200.000 din platu, ali niko neće da radi: Iako mogu da rade u beloj košulji, radnika “ni za lek”, ispod časti im je da ovo rade

|

Jedna od najstarijih delatnosti na svetu jeste poljoprivreda, ali je i jedan od najizazovnijih poslova. Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, ističe da je teško baviti se ovim poslom i navodi da je jedan od razloga to što ne može da pronađe osobe koje bi radile, iako nudi veliku platu.

“Cene poljoprivrednih dobara menjju se stalno, kako u našoj zemlji tako i u okruženju, što utiče na profitabilnost posla. Takođe, ponuda semena, hemijskih preparata za zaštitu, repromaterijala se takođe menja konstantno što zahteva puno vremena i veliko znanje da bi posao u poljoprivredi bio uspešan”, kaže Marko.

“Osim toga, veliki problem predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage, jer danas ni za 100.000 dinara ne mogu da nađem traktoristu, a potreban mi je i menadžer i zaštitar.

“Svi bi voleli da imaju ograničeno radno vreme i lepu platu, ali posao u ovoj grani privrede zahteva rad tokom cele godine. Naročito, kada je sezona, mora da se radi bez obzira na vremenske uslove, što mnogi ne shvataju. Lakše im je da odu i da rade u državnom sektoru za 40-50.000 dinara, nego li da se zaposle kod nas pa i da im ponudimo i 150-200.000 dinara.

“Izgleda kao da im je ispod časti da budu traktoristi, iako današnji traktori imaju i klima-uređaje, auto-pilota i daju veliki komfor u radu. Možeš da sedneš u traktor u beloj košulji, da dođeš na njivu i da se ne isprljaš uopšte, ali i pored toga nema ko da radi,” rekao je ovaj poljoprivrednik.

Izvor: kurir.rs