Kuću od 100 kvadrata greje za 1 evro dnevno: Ivan na magnet čak 200 kvadrata za male pare – Sve se vidi na računu

|

Cena energenata ove sezone toliko je porasla da mnogi nisu znali kako će pregurati zimu. Srećom, zima je bila blaga pa smo prošli jeftinije. Najteže je bilo onima s kotlom na pelet i grejanjem na struju. Mnogi su potražili alternativu, ali i otkrili izume kad je reč o grejanju i toplotnoj energiji.

Ono za šta su se potrošači interesovali, naročito oni s kućama, jeste sistem grejanja na vazduh i vodu koji domaćina u kući od 100 kvadrata košta 1 evro dnevno.

Radi se o tzv. toplotnoj pumpi vazduh-voda koja na svaki potrošenih kilovat električne energije daje 3 do 4 kilovata toplotne što znači da je isto toliko puta efikasnija od TA peći ili etažnog grejanja na kotao na struju gde je razmera 1/1 – odnosno na 1KW struje dobija se samo 1KW toplotne energije. To istovremeno znači da pomenuta pumpa 3-4 puta više štedi struju pa su i računi manji.

Ugradnja toplotnih pumpi vazduh-voda predstavlja rešenje za grejanje koje je 3-4 puta jeftinije u odnosu na grejanje na struju, a uštede u potrošnji struje kreću se i do 75 odsto. Ugradnja je jednostavna a ceo sistem sastoji se od dva dela i košta od 2.000 do 7.000-8.000 evra u zavisnosti od veličine objekta. Oni koji zagovaraju pvaj sistem tvrde da sam sebe otplati u vrlo kratkom roku zahvaljujući uštedi na računu za struju.

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića nastao je pre nekoliko godina izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a pažnju je privukao svima koji muku muče sa visokim računima za grejanje tokom zimskih meseci.

“Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dve velike kuće koje grejemo na toplotne pumpe i to odlično funkcioniše, ali grejanje na magnete je pet puta isplativije”, objašnjava programer.

Izvor: kurir.rs