Korisnicima AIK banke skidan novac sa računa: Beograđanka pokušala da plati doručak karticom – Shvatila da je u minusu

|

Da se preko noći našla u nedozvoljenom minusu i na računu umesto 59.000 dinara ima minus od 4.000 dinara Beograđanka M. S. (ime i prezime poznato redakciji) saznala je jutros u pekari. Ona je pokušala karticom da plati doručak, ali je plaćanje odbijeno zbog nedostatka sredstava. Manjak na njenom računu nastao je, kako kaže, zbog transakcija koje ona nije pravila, već joj je novac skidan u određenim iznosima u proteklih nekoliko dana.

Redakciji N1 javilo se više građana – klijenata nekadašnje Sberbanke, sada AIK banke, koji tvrde da imaju manjak novca i da stanje po njihovim tekućim računima – ne odgovara stvarnom stanju.

Četvoro klijenata AIK banke, koji su račune imali u nekadašnjoj Sberbanci koju je AIK preuzeo – javili su se redakciji N1 navodeći da im banka sa računa, u nekoliko navrata, proteklih dana skida određene iznose novca. Svih četvoro (imena poznata redakciji) kažu da uglavnom nisu obaveštavani sms porukom da imaju odliv po računu, pa su bili šokirani kada su pokušali nešto da plate, pogotovo M. S. koja je zbog transakcija koje nije napravila osvanula u nedozvoljenom minusu, što je saznala pokušavajući jutros u pekari da plati doručak.

Po dolasku u banku, posle provere su neki od njih obavešteni da je „problem u IT sektoru, jer je preuzet veliki broj klijenata Sberbanke, a aplikacija to ne može da izdrži“. U AIK banci za portal N1, međutim, navode da je „manji broj klijenata dobio poruke o zaduženjima, i nakon toga storniranim transakcijama, čime je stanje po njihovim platnim karticama ispravno“.

“Pre tri dana sam primetio da mi se sa računa skidaju iznosi novca na ime plaćanja koja nisam imao”, kaže za portal N1 P. M. iz Novih Banovaca.

On navodi da je proteklih dana plaćao karticom više puta nakon čega je primetio neke nelogičnosti u raspoloživom stanju na računu.

“Na primer, potrošim 700 dinara, a raspoloživa sredstva na računu mi se umanje za 5.000 dinara. Stanje na računu mi je sinoć bilo 13.000 dinara, a jutros 4.000 dinara. A ništa plaćao nisam u međuvremenu da bi se rezervisala neka sredstva u to ime. Na računu mi, tako, sada nedostaje oko 20.000 dinara. Imam kredit, rata je uredno skinuta, a nijedna od tih transakcija zbog kojih mi je novac skinut nije registrovana porukom”, kaže sagovornik portala N1.

Onda su, kako kaže, počele da mu stižu sms poruke kojima se neke transakcije – storniraju („storno“ praktično znači poništavanje prvobitnog knjiženja, prim. nov).

“Bio sam u banci, uložio reklamaciju na šalteru i tamo sam shvatio da nisam jedini. Bilo nas je više, i uglavnom je reč o klijentima bivše Sberbanke koja je sada pripala AIK banci”, kaže P. M.

Povodom ovih navoda korisnika oglasila se Aik banka i za portal N1 izdala sledeće saopštenje.

“Obaveštavamo vas da ne postoji problem sa sredstvima na računima građana i da nije došlo do sajber napada, niti do problema u digitalnom poslovanju i funkcionisanju aplikacija. Klijenti AIK Banke nisu oštećeni, stanja po računima svih klijenata su ispravna. Manji broj klijenata je dobio poruke o zaduženjima, i nakon toga storniranim transakcijama, čime je stanje po njihovim platnim karticama ispravno. U redovnom poslovanju banaka ovo nije neuobičajeno i postoje mehanizmi za detektovanje i tekuće rešavanje ovakvih situacija“, navela je AIK banka u odgovoru portalu N1.

Izvor: n1info.rs