Komšije vape za radnicima: “20 dana nam se niko ne javlja na oglas, svi su otišli preko”

|

I ove godine pred letnju sezonu susedna Hrvatska suočava se sa velikim nedostatkom radne snage u ugostiteljstvu. Hrvoje Bujas iz Udruženja Glas preduzetnika upozorava na sve veće probleme s pronalaskom radnika u ugostiteljstvu i građevini.

“Kad smo mi otvarali UGP kafe, jedno dvadesetak dana nam se nije javio doslovno niko. Niko! Jedva smo našli konobara, i to nije iz struke, još je trebalo da ga edukujemo. Naravno da je onda jedno od rešenja uvoz radne snage”, rekao je Bujas za Slobodnu Dalmaciju.

Nedostatak radne snage sve je veći problem iz godine u godinu, a prošle godine je doveo do toga da neki hoteli i nisu radili u glavnoj sezoni.
Prema procenama, ove sezone u turističkom sektoru Hrvatske faliće između 30 i 35 hiljada radnika.

Sve je manje radno aktivnih, a dodatni problem stvara odlazak radnika u inostranstvo. U oglasima se sve češće može uočiti i da se traže radnici bez ikakvog radnog iskustva, a poslovne ponude uključuju smeštaj i hranu, plus relativno pristojnu naknadu za “domaće”, prenosi dalje hrvatski medij.

Nemar prema radnicima i uslovi rada vratili su se poslodavcima poput bumeranga. Sada iz zemalja regije, kao i onih udaljenih, poput Indije i Nepala, pristižu mahom nekvalifikovani radnici, dok Hrvati odlaze za boljom zaradom na egzotične destinacije.

Izvor: telegraf.rs