Nakon povratka sa Svete Gore, Kraljevčanin otkrio da ima neverovatan talenat: Njegove ikone sada krase brojne svetinje

|

Iako mnogi nisu čuli za Milovana Kolovića, njegova dela krase brojne hramove u čitavom svetu, ovaj umetnik iz Bapskog polja kod Kraljeva bavi se pirografijom, duborezom i pozlatom u svrhu ikonopisanja. Nakon što se vratio sa Svete Gore Kraljevčanin je svoj mir pronašao sasvim slučajno kad je jednog jutra na, kako kaže, i dan danas neobjašnjiv način počeo da se bavi ikonopisanjem.

“Posle tog prvog odlaska na Svetu Goru shvatio sam koliko Gospod sve uredi, shvatio sam da jedino što čoveka može da dovede do sreće i do neke lepote to je mir, e to sam pronašao uz ikoniopisanje. Zanimljivo je da prvu ikonu nisam znao koju sam nacrtao, sveštenik mi je rekao i to je bio Nektarije Eginski, a onda je to krenulo svojim tokom, evo danas imam 997 ikona”, priča Milovan Kolović.

Kraljevčanin od najobičnijeg parčeta drveta stvara prava remek dela koja mnogima donose mir i blagostanje.

“U momentima ikonopisanja prepustim se da dam najbolje što ja umem, ali da sam Gospod vodi moje ruke, moje telo, moje oči. Taj mir da prenese na parče drveta, koje bi možda završilo u nekom ognju, a ja oživim koliko toliko da bude u nekom domu ili nekoj svetinji”, ispričao je Kolović.

Ovaj samouki čovek ikonopisanjem se bavi skoro sedam godina, a njegova dela nalaze se na Hilandaru, hramu Svetog Dimitrija u Solunu, u manastiru Nikolje i Radovašnica, ali i mnogim drugim svetinjama širom zemlje i inostranstva.

Izvor: kurir.rs