Koliko ćemo plaćati gorivo od ponedeljka: Trgovcima ograničena marža, cena za poljoprivrednike ostaje 179 dinara

|

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu kojom se osigurava snadbevenost naftnim derivatima u Srbii, ali i ograničenje daljeg skoka cene. Država će da se odrekne 20 odsto akcize, a odluka će od stupanja na snagu 11. marta važiti 30 dana, tj. do 11. aprila.

Trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, a biće ukinuta i carina na uvoz sirove nafte. Kako je najavljeno pre neki dan, moguće je poskupljenje od dva do tri dinara po litru.

Trenutno je na snazi Uredba kojom su zamrznute cene benzina na 171 dinar, a dizela na 179 dinara. Ovakva računica bila je jako nepovoljna za vlasnike manjih pumpi koji su poslovali sa gubicima jer je nabavna cena premašivala prodajnu za više od deset dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će cena goriva za poljoprivrednike ostati 179 dinara za litar.

“Država će da plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče. Dakle, na sutrašnji dan pri tome bi cena bila 181 dinar, odnosno samo dva dinara više. Za poljoprivrednike donosimo odluku da na NIS-ovim pumpama ostaje cena 179 dinara najmanje narednih mesec i po dana. Na mesečnom nivou ovo je za nas gubitak veći od 35 miliona evra”, objasnio je Vučić pre neki dan.

Izvor: blic.rs