Ko hoće jagode u oktobru mora da odreši kesu – Građani besni zbog cene: “Nisam lud toliko da dam”

|

Beograđani su ostali šokirani ovog oktobra kada su se na gradskim pijacama suočili sa rekordnom cenom jagoda koje se prodaju za čak 600 dinara po kutiji. S obzirom da u ponuđeno pakovanje može da stane oko pola kilograma jagoda, ispada da je cena po kilogramu dostigla neverovatnih 1.200 dinara.

Iako je lepo imati omiljeno letnje voće i u jesen, ipak je za većinu potrošača, jagoda u oktobru pravi luksuz.

Ovoliko poskupljenje voća izazvalo je oštre reakcije potrošača. Pijace, koje važe za mesto jeftinije nabavke svežeg voća i povrća, sada su dokazale nešto sasvim suprotno. Jeste da jagodama vreme nije, ali su i pored toga bezobrazno skupe.

“Jagode su mi omiljeno voće, ali pošto sam student, ne mogu sebi da priuštim da ih često jedem, pogotovo kada je cena ovoliko visoka”, kaže jedna studentkinja.

Jedan od penzionera koji se našao ispred tezge bio je zapanjen cenom jagoda:

“Svašta! Otkad znam za sebe dolazim ovde da kupujem, ali nisam lud da platim ovoliko. Ovo je stvarno nenormalno”, kaže on.

Beograd nudi niz pijaca koje služe kao centri trgovine i promocije lokalnih proizvoda. Na svakoj od njih cene su iste, što može znači da prodavci imaju iste razloge zbog kojih tako vrednuju svoje proizvode.

“Nisam srećna što moram da naplaćujem ovoliko, ali nemam izbora. Nizak prinos i visoki troškovi proizvodnje nas pritiskaju, ali neke ljude uopšte ne sprečava da nastave da kupuju i po ovoj ceni. Što bi rekli svaka roba ima svog kupca. Ko hoće da jede jagode u nevreme, mora i da plati”, objašnjava jedna od prodavačica.

Izvor: kurir.rs