Kilogram trešanja košta 4.850 dinara, ali od cene sira i kajmaka neće vam biti dobro: “I da je od jastrebice, mnogo je”

|

Donekle smo već navikli da se cene hrane na rafovima u marketima menjaju skoro svakodnevno, ali građane i dalje neke stvari ne prestaju da iznenađuju. Tako su se nedavno u marketima pojavile prve trešnje a njihova cena od 4.850 dinara po kilogramu zapanjila je kupce.

Mnogi su bili duhoviti, pa su se ređali komentari: “Daćete mi dva komada, za gospođu i mene”, “Uzeću jednu gajbicu…praznu”, a neki su se pitali hoće li trgovci bacati trešnje kad ih ne budu prodali.

Međutim, bez trešanja u februaru se može, ali mlečni proizvodi bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane, a upravo oni su najviše poskupeli. Ovog puta na Tviteru je osvanula cena jastrebačkog kajmaka koji košta, verovali ili ne, čak 2.500 dinara.

I tu je bilo duhovitih komentara poput „Koliko dobiješ za te pare, dve tone?“, ali više je onih koji su konstatovali da su cene „probile plafon“ i naveli još nekoliko primera za drastična poskupljenja namirnica.

“Ja se zapanjio na cenu čvaraka, skuplji od mesa”, “Jastrebački sir nešto manje od 1.400 dinara”, “Svinjska mast 350, uskoro 500 dinara za kilogram”, “I da je od jastrebice, mnogo je”.

Zvanični podaci govore da su potrošačke cene u decembru prošle godine bile za 15,1 odsto veće nego pre godinu dana. Poskupljenje hrane iznosilo je 24,3 odsto, a najviše su poskupeli mleko, sir i jaja i to za 43,3 odsto.

Izvor: nova.rs