Kazne idu i do 800.000 dinara ako nemate svu zimsku opremu: Na put ne izlazite bez 7 stvari – Pazite kad kupujete ovu tečnost

|

Na planinama u Srbiji je uveliko prisutan snežni pokrivač, dok je sneg padao i u Beogradu i nižim krajevima. Zbog snežnih padavina i niskih temperatura povećava se opasnost od klizavih puteva, a vozači koji nisu odgovarajuće opremljeni rizikuju suočavanje sa drakonski propisanim kaznama.

Za fizička lica novčane kazne iznose do 20.000 dinara, dok za pravna lica kazne idu i do čak 800.000 dinara. Zimske gume su najvažniji deo zimske opreme, ali nisu jedine koje su neophodne.

Gume su prvo i osnovno, zimske su idealno rešenje, a one leto-zima su dobro rešenje za leto i zmu, a ujedno i najjeftinije, najkvalitetnije i najbezbednije. Najbolje performanse postižu se sa zimskim, ali leto-zima gume zadovoljavaju sve uslove. Ako dođe do nesreće, a nemate zimske, odnosno odgovarajuće pneumatike, onda vam osiguranje neće platiti štetu. Bitno je staviti nove metlice brisača, jer umeju da se istroše tokom letnjih dana, a i te kako je važna preglednost puta. Tu je i tečnost za odmagljivanje stakala, potom tečnost za vetrobransko staklo koje ne sme da bude na bazi alkohola jer alkohol pri isparenju ulazi u kabinu i može ga ošamutiti kao da je koristio alkohol u tečnom stanju.

Dobro je imati i neki strugač, ne zaboravite lance ako se krećete nepročišćenim putevima. Kablovi za struju su skoro obavezni. Ne čekajte rok za menjanje guma, već iskoristite ovu nedelju, nemojte ulaziti u zimu sa letnjim gumama. Sedite u auto, a prvih par minuta dok radi iskoristite da obrišete spoljna stakla”, objasnio je Čedomir Brkić, trofejni srpski automobilista.

Izvor: mondo.rs