Kako Srbi štede dok cene skaču: “Kupujem na kvantašu, idem peške – Skuvam u velikom loncu i jedem par dana”

|

Hrana, računi, gorivo, izlasci – kako uštedeti u doba kada sve poskupljuje? Jedan korisnik društvene mreže Reddit rešio je da počne da štedi i potražio savete i upitao koji su to svakodnevni načini uštede.

“Pozdrav ljudi! Jasno je da sve poskupljuje i o tome se sve češće piše. Interesuje me na koje načine štedite? Mislim na svakodnevne uštede pri npr. kupovini namirnica, spremanju hrane, kupovini garderobe i drugo. Šta je to što Vam štedi kućni budžet?”, napisao je on, a potom su ljudi počeli da dele praktične savete.

“Što se struje tiče možeš kupiti šuko tajmer i podešavati veće potrošače da rade samo na jeftinoj struji. Dosta stvari na kvantašu je jeftinije tipa vitaminizirana riža u zdravoj hrani je 200 din/kg, na kvantašu 136 din. Ja kad dobijem platu odvojim odmah po 2 hiljade za registraciju i za servis i njih koristim samo za to. Ne biti lenj i ići svuda autom, laganica gps i bicikl rade posao. Hranu ti je najbolje sam spremati i to kuvanje, staviš sve što imaš u lonac posoliš i jedeš par dana. Značilo bi dosta i da imaš pouzdanog proizvođača da od njega kupuješ, a ne u marketu”, jedan je od saveta.

“Namirnice: kupovina pred istek roka trajanja i planiranje obroka tokom nedelje. Na posao nosim obrok spremljen kući. Garderoba: Kombinacija seknd henda i autleti kao i praćenje rasprodaja. Prevoz: Na lokalu bajs, voz, bus. Kupovina tehnike: Outleti i praćenje kataloga. Izlasci na kafe i noćni izlasci ne, umesto toga vikend piknik sa društvom. Rekreacija: Teretane na otvorenom”, piše drugi korisnik Reddita.

Većina se složila da treba paziti na sitnice, koje na kraju meseca i te kako mogu da zadrže stotine dinara u džepu.

“Odvajanje para u štek odmah na početku meseca”, “Pare su kao gas, koliko imaš toliko ćeš i potrošiti. Što manje para imaš na raspolaganju više ćeš uštedeti”, još su neki od saveta kako da se uštedi, ali svi su saglasni u tome da štednja polako postaje nemoguća misija.

Izvor: kurir.rs