Još jedna namirnica poskupela duplo: Na pakovanju piše “domaće”, ali ne dajte da vas zavaraju – Obratite pažnju

|

Kada je cena suncokretovog ulja počela da raste, svinjska mast je postala sve traženija. Od pojedinih proizvođača kilogram košta i 460 dinara, a do pre par meseci bila je oko 200 dinara. Ništa manje iznenađenje nije ni cena čvaraka, koja u prodavnicama prelazi 2.000 za kilogram. Duvan čvarci su još skuplji.

“Svinja nema, a potražnja za njima je velika”, kaže Karol Horvat, uzgajivač iz Bačkog Petrovca.

“Čujem da su u nekim mestima čvarci otišli na 2.400 dinara. Svinjska mast je oko 350, a bila je ne više od 200. Kod nas su čvarci početkom godine bili oko 800. Ko hrani svinje imaće za sebe. Za prodaju teško. Trenutna cena žive vage im je oko 270 dinara, neko prodaje i za 240. Ali, ispod 300 za kilogram se ne isplati. I ovo je malo, s obzirom na to koliko je hrana za stoku poskupela”, kaže Horvat.

Na skoro svakom pakovanju, čak i onih najpoznatijih proizvođača i prerađivača u našoj zemlji, piše “domaća” svinjska mast, što, očigledno, nije tačno. Skoro nigde nema oznaka “proizvedeno u Srbiji”, što je po zakonu obavezno za proizvode koji u sebi sadrže više od 50 odsto sirovine domaćeg porekla. Isto je i sa čvarcima. I oni i svinjska mast prave se od uvoznog mesa.

Ni sa suncokretovim uljem situacija nije bolja. Država i dalje drži cenu pod kontrolom. Tako je, posle nekoliko intervencija, Vlada Srbije odredila prošle nedelje da maksimalna maloprodajna cena litra jestivog suncokretovog ulja ne sme biti viša od 219,99 dinara. Odluka je počela da važi od 21. oktobra.

Izvor: kurir.rs