Jedni kažu da deru, drugi da su cene prihvatljive: Koliko sveštenici naplaćuju usluge – Venčanje 300 evra, svećenje vodice 500 dinara

|

Iako zvanični crkveni cenovnik ne postoji, u narodu se manje-više zna koliko koštaju usluge sveštenika. S druge strane, u većini eparhija, svaki sveštenik je dužan da uplati eparhiji po završenom činodejstvu određeni iznos koji je tačno utvrđen.

Kada nema cenovnika u većini slučajeva pravilo je da svaki vernik priloži onoliko koliko je u mogućnosti, a obaveza sveštenika je da obred izvrši i u slučaju kada vernik nema novca.

Iskustvo pokazuje da usluge sveštenog lica mogu da koštaju i do 300 evra. Jedan od skupljih obreda je crkveno venčanje za koje treba izdvojiti i do 300 evra, a za parastos 2.000 dinara. Krštenje može da košta i desetak hiljada dinara, ali je zastupljena i praksa po kojoj sveštenik kaže “cena je koliko daš”.

Osvećenje vode za Vaskrs kreće se od 500 do 1.000 dinara, dok se za svećenje vode pred krsnu slavu svešteniku uglavnom daje više od toga.

U seoskim sredinama su usluge sveštenika nešto više nego u gradskim jer je tamo manji broj parohijana po jednom svešteniku, pa pojedini čak imaju i fiksne cene. Tako je u jednom podrudničkom selu svećenje vodice 1.500 dinara, opelo je 10.000 dinara, parastos se kreće od 3.000 do 5.000 dinara, dok je krštenje čak 12.000 dinara.

U gradu su te cifre nešto manje, te u zavisnosti od crkve i sveštenika vernici plaćaju od 5.000 dinara pa naviše. Venčanje u crkvi može da košta 11.000 dinara, pri čemu mladenci plaćaju 6.000 a kumovi po 2.500 dinara.

Prošla godina bila je u znaku poskupljenja koje nije zaobišlo ni crkve, te je pre izvesnog vremena osvanula sledeća poruka sveštenika:

“Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu”; stoji u poruci koju je navodno sveštenik poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača “Efektiva”.

Izvor: espreso.co.rs