Jaja trenutno koštaju oko 20 dinara po komadu – Pik poskupljenja očekuje se u aprilu: Evo koliko će koštati za Uskrs

|

Jaja su, pored sira i mleka namirnica koja je najviše poskupela u toku prošle godine. Sada u prodavnicama karton od 10 jaja teško može da se nađe po ceni nižoj od 230 dinara, a cene su skočile i na pijacama. Po svemu sudeći, poskupljenja neće stati, pa sagovornici portala “Nova” predviđaju da bi pik poskupljenja mogao biti u aprilu kada se proslavlja Uskrs, praznik koji ne može da prođe bez ofarbanih jaja.

Prema podacima koje Republički zavod za statistiku (RZS) objavljuje na mesečnom nivou, u decembru su jaja u prodavnici prodavana po prosečnoj ceni od 22 dinara po komadu, dok su na beogradskim pijacama koštala 20. Iste cene, kaže zvanična statistika, bile su i u novembru.

Ovo je zvanična statistika, a realno stanje u prodavnicama je još gore.

“Letos sam karton jaja u prodavnici plaćala 180 dinara. U roku od 10 dana poskupela su na 190. Sada – plaćam ih najmanje 230, a nema ih često ni na akciji”, kaže Jelena R, čitalac portala Nova.

Međutim, ovaj skok cena verovatno se neće zaustaviti ni u 2023. godini. Kako ističe Radomir Erić iz Državnog saveza živinara Republike Srbije, cena jaja se formira na osnovu cena hrane za kokoške, koja je prošle godine koštala 1.000 dinara, a sada košta 2.000 dinara.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su i koncentrat prošle godine plaćali 350 dinara, a sada ga plaćaju više od 800 dinara.

“Ne može da se predvidi šta će se tačno dešavati, ali me ne bi iznenadilo da oko Uskrsa cena jaja ode i na 50 dinara po komadu. Ipak je ovo Srbija, a i trgovci dižu cene više nego što bi trebalo. Biće svašta – to je moje mišljenje”, ocenjuje Erić.

Izvor: nova.rs