Iz PIO fonda dele pakete za penzionere: Pogledajte ko ima pravo i kako da se prijavite za pomoć

|

Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, osim besplatne desetodnevne rehabilitacije penzionera u banjama, kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, davanja određenih pogodnosti korisnicima penzija koji su korisnici penzionerskih kartica Fonda, propisuje i još jedan vid društvenog standarda korisnika penzija – a to je solidarna pomoć.

Solidarna pomoć se dodeljuje u tipiziranim paketima koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu. Ovaj vid pomoći realizuje se na nivou opštinskih udruženja, odnosno odbora korisnika penzija, a sredstva se opredeljuju prema broju korisnika penzija čija visina ne prelazi iznos od 20.631,53 dinara.

Prednost u ostvarivanju prava na ovaj vid pomoći ima samohrani korisnik ili korisnik u višečlanom domaćinstvu u kome je jedini izvor prihoda penzija i navršene godine života korisnika, pri čemu prioritet imaju korisnici penzije koji su stariji.

Neka udruženja su sve već obavila i podelila pakete najugroženijim korisnicima, a kod nekih su konkursi i dodele u toku i paketi će biti podeljeni do kraja godine.

Ukupna sredstva za ove namene u 2023. godini iznose nešto više od 51,5 miliona dinara, a koliko će korisnika na nivou svakog udruženja dobiti ovu vrstu pomoći zavisi od opredeljenih sredstava i cene unificiranih paketa, saopštili su iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: espreso.co.rs