Istopolni par prikazan u crtanom filmu Pepa Prase – Azdejković: “Deca sa 2 mame su stvarnost i u Srbiji”, Boško: “Hoće da nam prevaspitaju decu”

|

Epizoda crtanog filma “Pepa Prase” u kojoj je prikazan istopolni par izazvala je oštru polemiku i pokrenula lavinu komentara. Nova epizoda emitovana je na britanskom Kanalu 5 i još uvek nije dostupna u Srbiji.

U njoj se Pepa Prase upoznaje s novom drugaricom Peni, čije su majke polarne medvedice. Dok crta portret svoje porodice, Peni objašnjava: “Živim s mamom i drugom mamom. Jedna mama je doktor, a druga kuva špagete”, izgovara Peni.

Ovo je inače prvi put da se u ovoj crtanoj seriji, koju gledaju uglavnom predškolci, za 18 godina koliko postoji, pojavljuje istopolni par.

Predrag Azdejković, poznati gej aktivista, kaže da je i deo naše stvarnosti to da deca imaju dve mame.

“Svi su oni porodica i naša obaveza kao branitelja porodičnih vrednosti jeste da ih štitimo od mržnje. Drugu decu je najlakše informisati preko crtaća i sveta iz mašte da postoje i deca koja imaju istopolne roditelje kako ne bi reagovala kao buzdovani kad ih upoznaju u stvarnom životu”, kaže Azdejković.

S druge strane Boško Obradović, lider Dveri oštro je reagovao na ovu pojavu, rekavši:

“Njihov pravi cilj je da prevaspitaju našu decu, ali mi ne možemo pristati na to da je normalno da dete ima tatu i tatu. Njima je posebno važno da uđu u medije, udžbenike i škole, ali to im u Srbiji ne sme biti dozvoljeno, jer je većina građana Srbije protiv”, izričit je Obradović.

Branka Tišma, školski psiholog, smatra da ovakav sadržaj ne može da utiče niti pozitivno niti negativno na decu koja ga gledaju.

“Taj sadržaj kod mališana ne može bitno uticati na formiranje stavova, ali utiče na prihvatanje situacija koju deca vide oko sebe. Njima će biti prihvatljivo da vide istopolnu zajednicu, ali će kasnije to uticati na njihovo lakše ili teže prihvatanje takvih životnih okolnosti. Zbunjivanje može doći tek u kasnijim uzrastima, kada dete počne da poredi situacije i sadržaje iz, na primer, serije sa onim što vidi u svojoj porodici i može da razvije stavove, dobre ili loše. Kod njih može doći do konfuzije kada je u pitanju uloga u polovima”, objasnila je Tišma i dodala da je ovo, socijalno gledano, priprema da se ovakve stvari prihvate u životu od malih nogu.

Izvor: kurir.rs