Ispovest zaposlenog u Linglongu: “Viču na radnike, a u krug fabrike niko ne može da uđe bez dozvole vođe”

|

Za kompaniju Linglong se može reći da je država u državi. Unutar fabričkog kruga vladaju njihovi zakoni i šta god da pitate odgovor je “vođa je tako naredio”. Ni hitna pomoć ne može da uđe bez njegove dozvole. Na radnike, Kineze ili Vijetnamce, viču, znaju i grubi da budu. Srpskim radnicima non stop su za petama i stoje nad glavom.

Jedan od radnika Linglonga, državljanin Srbije, koji javnosti ne želi da otkrije identitet zbog budućih neprijatnosti od strane nadređenih, priča za “Blic” kako je raditi za kinesku kompaniju koja kod Zrenjanina gradi fabriku guma.

“Jedna priča je bila dok smo kretali sa obukom. To je bilo tokom prošle godine i sve je bilo super, imali smo čak i učinioce… Sve dok nismo krenuli na gradilište… Tu su nastali prvi problemi. Na pitanje, šta ćemo mi tamo da radimo odgovor je bio “tu su ljudi koji će vam na terenu držati obuku, a vi ćete eventualno da dodajete alat”. To takozvano dodavanje alata i ono što je trebalo da bude obuka pretvorilo se u zahtevan fizički rad”, priča Zrenjaninac.

Odnos Linglonga prema državljanima Srbije, svojim sunarodnicima Kinezima i Vijetnamcima nije isti.

“Viču na njihove, znaju i da u3are. Jedan od radnika vukao je kolica i taj jedan što je tu glavni drao se na ovog nesrečnog Kineza. Ali, ovaj pognute glave nastavlja… Na njihove baš viču, doslovce deru se, mi ne razumemo šta mu govori, ali dođe ti da skočiš i usprotiviš se za tog radnika što ne sme ni da pogleda šefa. Oni njih zovu vođa”, kaže jedan od zaposlenih.

Kako kaže, prema domaćoj radnoj snazi nemaju poverenja:

“Non stop idu za tobom. Za pauze su strogi jako. Nema kod njih praznog vremena. Ako nema trenutno na građevini, traže da radiš čišćenje prostora. Dali su nam jednom neku prostoriju da operemo, a nismo dobili čime”, otkriva Zrenjaninac.

On dalje navodi da se stiče utisak da u Linglongu uvek znaju kada inspekcija dolazi u kontrolu.

“Ovo je od prošle godine. Odjednom svi se razbežali Kinezi. Kad eto inspekcije. Jasno je da su znali kada dolazi, neko im dojavi. Posle jedno dva, tri sata vraćaju se… na posao. Koliko smo uspeli da razumemo, bar tada u tom trenutku je tako bilo – oni imaju dozvolu za boravak u Srbiji, ali ne i radnu dozvolu”, otkriva “Blicov” izvor.

Dodaje da radnici koji su iz Kine ili Vijetnama bez pogovora slušaju naredbe “vođa” a neke poslove rade na teži način jer su im oni tako zadali.

Izvor: blic.rs