Ispovest Filipa koji je radio u Amazonu: “Dnevno sam nosio 6 tona paketa – Ruke nisam mogao da ispravim”

|

U svom autorskom tekstu za “Biznis Insider” Filip Su je podelio svoju priču o radu za Amazon i to u magacinu, a počinje ovako:

“U novembru 2021. prijavio sam se da radim u lokalnom skladištu, koje je takođe Amazonov vodeći centar ovde u Sijetlu. Proveo sam 7 nedelja radeći na podu skladišta, zarađujući 18,55 dolara na sat. U Amazonu nikada nisam sreo svog menadžera i niko nije znao moje ime. Skoro svaka horizontalna pogodna površina u skladištu označena je nalepnicom koja kaže: “Ne sedi”. Čak ni rukovodioci tima, koji prvenstveno prate računare tokom cele smene, nemaju stolice”, kaže Filip.

“Stalno vam govore vašu kvotu. Moja kvota se kretala između verovatno 220 i 380 paketa na sat. Tokom špica, od mene se tražilo da radim 11 do 11 1/2 sati dnevno, a činilo se da je prosečan paket bio između 2 do 3 kilograma. Ako izračunate, na kraju ćete dobiti neki ludi broj kao što je 6 tona”, piše Filip.

Tokom špica, Amazon je mogao da me obavesti samo 16 sati unapred da moram da radim u smeni od 11 sati sledećeg dana. Imao sam 10 sati neplaćenog vremena koje sam mogao da uzmem pre nego što bih automatski bio otpušten. Ako propustim jedan od ovih obaveznih 11-časovnih dana u poslednjem trenutku, mogao bih da dobijem otkaz.

Počeo sam da se budim ujutru i otprilike prvih 30 minuta dana, ruke su mi utrnule, samo blago trnci, od zgloba do prstiju. Prsti bi se savijali – mogao bih da ih ispravim, ali bi se ponovo savijali. Na kraju su mi ruke počele da budu polutrajno uvijene sve vreme.

Tim za ljudske resurse mi je preporučio da dobijem zvaničnu procenu od spoljnog lekara. Odmah sam predao papire za presmeštaj Amazonu, posle sedam dana, nisam se javio. U međuvremenu me je moj menadžer pustio da radim na liniji sa lakšim pakovanjima – onim malim umotanim u mehuriće. Radio sam na tome neko vreme.

Kada mi se Amazon HR javio, dali su mi mogućnost da uzmem dve nedelje onoga što se zove “presmeštaj”. To je uključivalo smene od tri sata dnevno – što znači oko 1.700 dolara manje prihoda – i rad u izmenjenom nizu dana. Druga opcija je bila da potpišem nešto i kažem da sam dobro i da se vratim na posao. Uzeo sam smeštaj, ali pošto je HR-u trebalo toliko vremena da mi se javi, radio sam samo jedan dan lakšeg posla pre nego što su istekle dve nedelje koje mi je naredio moj lekar.

U roku od otprilike dve nedelje nakon što sam napustio posao, fizički simptomi su nestali, ispričao je Filip Su svoje iskustvo koje je stekao radeći u Amazonu.

Izvor: mondo.rs