Inženjeru iz banke stiglo da duguje 20.000 evra, a nema ni račun u njoj: Agonija traje već 15 nedelja

|

Inženjer Džejmi Kavena iz Ist Grinsteda u Zapadnom Saseksu u Engleskoj dobio je pismo od HSBC banke da vrati više od 18.000 funti (20.700 evra) – iako nikad nije imao račun u toj banci! Sve to – zbog kreditne prevare.

Kavena je pismo od banke primio krajem januara. Banka ga je obavestila da je na kreditnoj kartici potrošio – više od 12.800 funti. Takođe je obavešten da je na tekućem računu kod HSBC prekoračio dozvoljeni minus za svih 5.000 funti. I više od toga.

“Prvo sam pomislio da je neko poslao pogrešnu poštu, dok nisam video svoje ime i adresu na vrhu”, započeo je Džejmi svoju nesvakidašnju priču.

“Kada sam pogledao tabelu u pismu, video se da sam u docnji za 12.820 funti na računu kreditne kartice kod HSBC-a i 5.130 funti za prekoračenje na tekućem računu kod HSBC-a. Ima samo jedan problem: Ja nikada u životu nisam imao račun kod njih”, rekao je on za Independent.

Bez obzira što je odmah shvatio da je u pitanju prevara i što je slučaj prijavio i banci i policiji Saseksa, ceo slučaj mu je naneo ogromnu štetu:

“U januaru mi je kreditni rejting bio 930 od 1.000, gotovo savršen. Međutim, u februaru, martu, opao je na 620 od 1.000”, kaže Džejmi koji veruje da je neko uspeo da ukrade njegov identitet provalivši u njegov e-mail i koristeći njegove lične podatke za otvaranje računa.

“Primetio sam da je na ovoj kreditnoj kartici bilo bezbroj povlačenja gotovine, pa sam pokušavao da shvatim šta se dogodilo”, rekao je inženjer.

“Pokazalo se da su uspeli da podignu 10.000 funti gotovine na raznim bankomatima širom južnog Londona, u Katfordu, Kroidonu, Bromliju, Orpingtonu, Lušamu…”

Banka je obavestila prevarenog inženjera da će morati da dođe u jednu od filijala s tri identifikaciona dokumenta kako bi se proverili njegovi navodi. Policija mu je savetovala da prijavi slučaj Agenciji za borbu protiv prevare i sajber kriminala. Registrovao se i u sistemu za izbegavanje prevara u kreditnoj industriji – kao žrtva prevare.

Službenici HSBC-a najpre su rekli Džejmiju da im treba dve nedelje za istragu. Kada su dve nedelje prošle, obavestili su ga da istraga još uvek traje i da će verovatno potrajati još sedam nedelja. Do danas – 15 nedelja kasnije Džejmi nije dobio od banke nikakav odgovor. Štaviše – HSBC nije ni zatvorila “njegov” račun, iako je on to zatražio od njih.

Nakon što je na mreži X (nekada Twitter) izrazio svoje ogorčenje postupanjem banke i isprozivao ih, ekspresno je dobio poruku iz HSBC-a
“Dobro jutro Džejmi, hvala vam što ste nas kontaktirali, stvarno bismo voleli da ovaj problem rešimo što je pre moguće. Ako možete da se pridružite privatnom razgovoru klikom na link u nastavku, mogu dalje istražiti ovu situaciju…”

Od tada do danas – kreditna kartica još uvek nije blokirana. A banka i dalje ne odustaje od svojih 18.000 funti.

Izvor: telegraf.rs