I oni brinu o našoj deci, a već 10 godina primaju platu manju od 35.000 dinara: “Imam manju platu nego kad sam počela da radim”

|

Mnoga deca dobar deo dana provedu u vrtićima. Za njihovo vaspitanje i negu zadužene su vaspitačice, ali one svakako nisu same u tom poslu. Osim njih, u vrtićima radi i tehničko osoblje, magacioneri, kuvari, vozači, majstori, i još mnogo profila radnika. Bez njih te ustanove ne bi funkcionisale, a apsurd je što upravo oni imaju najmanje plate.

Prema njihovim rečima, njima se zarada nije pomerala poslednjih deset godina. Neretko, taj posao obavljaju i oni koji su već na izmaku snage ili godina, a sve su manje motivisani za rad.

Sagovornica Telegraf Biznisa S.M. radi od 2009. godine u jednom državnom vrtiću u Zemunu. Tvrdi da su sve predškolske ustanove na teritoriji Beograda imale povećanje plate za sve ove godine, a njima, sa četvrtom stručnom spremom, koji imaju isti broj bodova, zarada je ostala nepromenjena.

“Ako ne ranije, od 2013. godine, svi su podigli plate, jedino tehnička služba nije jer je stavljena zabrana na korektivni koeeficijent što znači da je nama od 2013. niska plata. Nemamo dinar više tolike godine. Ne znam kako je u unutrašnjosti zemlje, ali trenutno je ovako u prestonici. Naši sindikati ne mogu ništa da reše. Imam manju platu nego kada sam počela da radim, jer su mi skinuli minimuli rad u međuvremenu”, objašnjava S.M.

Dodatno, njoj su na punu platu od 10 odsto izgubili još deset, a kada su vraćali, nisu vratili na ukupnu platu, već na zaostatak. Zbog toga ima manju platu sada nego pre desetak godina. Preciznije, do 35. 000 dinara, otkriva ona.

“Da i je normalno da je taj koeficijent takav toliko godina? Raste plata i ovima koji su na minimalcu, oni su te 2013. imali oko 20.000, sad već imaju 35, a mi smo i dalje na istom, a obim posla se povećava”, zaključuje ona.

Iz Ministarstva prosvete i grada Beograda stigao je odgovor na novinarsko pitanje kako se obračunava zarada zaposlenih u ovom sektoru:

“Grad Beograd obezbeđuje sredstva za isplatu zarada zaposlenima u predškolskim ustanovama u skladu sa Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu platu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je isti za celu Srbiju”, rekli su iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

S druge strane, u Ministarstvu prosvete, odnosno Sektoru za predškolsko vaspitanje, rekli su sledeće:

“U skladu sa propisima u obrazovanju, sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, otpremnine, kao i pomoć zaposlenima u javnim predškolskim ustanovama obezbeđuju se u budžetu jedinice lokalne samouprave, koja je osnivač predškolske ustanove. Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama utvrđeni su Uredbom Vlade RS, koja se donosi na osnovu propisa kojima se uređuju plate u državnim organima i javnim službama te nije u delokrugu ovog ministarstva”, rekli su iz Sektora za predškolsko vaspitanje.

Izvor: telegraf.rs