Haos nakon slave u Leskovcu: Kad su domaćini otvorili kesu sa poklonom od rođaka, nastao pravi rusvaj – ” Pa, zašto baš ovo!?”

|

U narodu postoji verovanje da pola Srba slavi sv.Nikolu, a druga polovina ide u goste na slavu.

U jednom selu nadomak Leskovca, nakon slave je nastao pravi rusvaj i to zbog pokona koji su domaćini dobili od rođaka.

Naime, kada su gosti krenuli da odlaze, domaćica je pogledala u kesu sa poklonom koju su doneli jedni rođaci i to jer joj se učinila poznato.

– Bila sam u kuhinji kada smo pakovale kolače i ribu da gosti ponesu. Na stolicama su bile kese koje su doneli gosti. Slučajno je sestra primetila njoj poznatu kesu koju su odneli bliskim rođacima na slavu i to na Aranđelovdan. Kesa je bila zaista lepa i upečatljiva – jarko zelena sa zlatnim šljokicama. Kada je moja rođena sestra videla tu kesu rekla je: “Vidi ista ona kao što sam kupila Mileni”. Ja sam samo pogledala letimično i nastavila da pakujem kolače baš za Milenu. Pažnju mi je opet privukla sestra koja je zapanjeno gledala u kesu.

Ona kaže da je u kesi bio potpuno isti pokon sa istim slatkišima, kakav su Petrovići odneli Mileni za njihovu slavu.

– Kada je sestra izvadila staklene čaše i flašu za rakiju, gledala je šokirano… Crno vino, a zatim i bombonjera.. Gleda i ne veruje šta vidi. “Zar nisu mogli nešto drugu da donesu, bar bombonjeru da promene” – rekla je ljutito sestra, a tu dreku je na hodiku čuo i moj zet koji je odmah uleteo u sobu ne zanjući šta se dešava – prepričava nam M. P:

– “Šta je bilo, je l` ste dobro?” – pitao je zet, a onda smo mu pokazale poklon od rođaka koji je i on prepoznao. Nisu verovali kako su i zbog čega mogli da im vrate poklon koji su oni njima kupili za slavu. Ako im se nije svideo mogli su drugome da ga odnesu, a ne da ga vrate njima. A najgore od svega je što čak ni sa kese nisu skinuli čestitku koju im je sestra napisala i poželela srećnu slavu od Petrovića.

Ovo je stvarno bila njihova bruka. Niko ne traži da se donese poklon na slavu, ali ne moraš da vratiš baš onaj koji sam ja tebi doneo koliko god da ti se ne sviđa. Nečuveno!

Izvor: kurir.rs