Hakerski virus napravio haos u EPS-u: Šalteri i kancelarije i dalje ne rade – Deo radnika poslat kući

|

Većina zaposlenih u Elektroprivredi Srbije koji koriste računare u svom poslu danas su poslati kući zbog kako je navedeno u obaveštenju, najavljenih radova na “informatičkoj opremi i servisima”. Ovo se dešava posle skoro mesec dana od hakerskog napada o kojem je EPS obavestio javnost, ali ne i o razmerama štete koja je napravljena. Građani i dalje ne mogu da plate račune na šalterima EPS-a, jer nisu u funkciji.

Skoro mesec dana je prošlo od, kako je to sam EPS saopštio, hakerskog napada na informacioni sistem ovog najvećeg državnog preduzeća u Srbiji. Do danas iz Elektroprivrede Srbije nije saopšteno kolike su razmere štete hakerskog napada. Nije zvanično rečeno šta je kompromitovano od informacija, šta izgubljeno, a šta je sačuvano.

Izvori Nove otkrivaju da zapravo sistem nikada nije u potpunosti proradio. Pošto EPS i ODS – Elektrodistribucija Srbije (rade obračun i čitanje brojila) i dalje koriste zajedničke servere, hakerskim napadom su i oni pogođeni.

„Nakon Nove godine osposobljen je po koji laptop po ograncima i sistemu može da se pristupi samo sa izolovane mreže“, otkriva izvor Nove iz ODS-a koji navodi da je od napada otežano očitavanje brojila (potrošnje struje) jer ne mogu da se koriste „psioni“, aparati za očitavanje brojila.

Zaposleni u EPS-u i ODS-u dobili su interno obaveštenje u kojem se obaveštavaju o dešavanjima u narednim danima.

U mejlu naslovljenom sa „sanacija sistema od Cyber napada“ piše da su u svetlu nedavnih događaja „vršene intezivne aktivnosti“ na oporavku sistema, te da je za vraćanje u redovan rad potrebno izvršiti još neke korake…

„Obaveštavamo vas da će, zbog najavljenih radova u Upravi EPS-a na informatičkoj opremi i servisima, u periodu od četvrtka 11.01. 2024.u 20h do nedelje 14.01. 2024. u 23h određeni servisi će biti nedostupni. Radi se o servisima kao što su: MS Teams, email, logovanje na računare, internet pristup. Po povratku u redovan rad korisnici će moći da koriste sve svoje servise koje su koristili i do početka zaustavljanja sistema…“, stoji u internom obaveštenju.

Iz ovog razloga je deo zaposlenih poslat kući.

Nova.rs je Elektroprivredi Srbije ovim povodom uputila pitanja, ali odgovor do objavljivanja teksta nisu dobili.

Izvor: nova.rs