Fida iz Dragaša pošla za Slađana: “Svideo sam se njenima i uzesmo se” – Srbin opisao kako izgleda brak sa Gorankom

|

Mlada Fida rodila se i odrasla u zaseoku Ribare, blizu Dragaša, ali nije Albanka. Svoju sreću našla je na Kosmetu, u Jažincima, jednom od sela Sirinićke župe, u kojoj se udalo još dvadesetak njenih sunarodnica.

Fida je Goranka, pripadnica manjine koja brižljivo čuva svoju kulturu i tradiciju među većinskim albanskim stanovništvom. Goranci srpski razumeju i govore mešavinom jezika koji najviše liči makedonskom pa za lepo, kao i naše severnomakedonske komšije, kažu da je ubavo.

Baš tom rečju tamošnje devojke Goranke koje su se udale na Kosovu, opisuju svoj život. Jedna od njih je i Fida. Mlada, vredna i stidljiva, posebno pred kamerom, sreću je našla u zagrljaju Srbina Slađana Nikolića, koji je kao i većina naših momaka imao veliki problem sa ženidbom jer retko koja naša devojka hoće na selo.

Ali, Fida je htela. Dok uglavnom gleda u stranu ili u zemlju, opisuje kako je upoznala Slađana, zaljubila se u njega i na kraju udala.

Iako joj je bilo čudno kad je došla u Slađanovo selo, kaže da se nije pokajala zbog odluke o udaji. Sve je počelo preko prijatelja, tako su se sreli i upoznali a onda i venčali.

“Svideli smo se jedno drugom, ja njoj, ona meni, došla je, videla kuću, ja sam bio kod nje, svideo sam se rodbini, tašti, tastu i uzeli smo se”, priča Slađan koji kaže da se naše devojke i one iz Dragaša malo razlikuju.

“Naše su, kaže, više za uživanje, a one iz Dragaša više za poljoprivredu. Teži im je život gore nego što mi imamo ovde, poštuju starije, roditelje, babu, dedu”, priča Slađan čije je reči zabeležio Refki Alija koji s kamerom krstari Kosmetom i beleži ovakve tople ljudske priče.

Kad je reč o poštovanju supruga, Slađan kaže da Goranke imaju malo bolji odnos prema suprugu i malo više poštovanja u odnosu na Srpkinje.

Izvor: kurir.rs