Država bespovratno daje sredstva: Iznosi se kreću od 30.000 do 706.000 dinara – Pravo na subvenciju imaju gotovo svi

|

Na snazi je Uredba o subvencionisanju vozila, od motora do automobila. Konkurs je u toku, a zahteve za subvenciju zainteresovani mogu podneti Ministarstvu zaštite životne sredine i to do 31. oktobra ove godine.

Novi podsticaji odnose se na kupovinu novih ekoloških, električnih i hibridinih vozila, a pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici. Visina subvencije varira od tipa vozila, a iznosi se kreću od 30.000 dinara do čak 706.000 dinara.

Uredbom su određene subvencije za pet kategorija vozila: mopede i lake tricikle, motocikle, putnička vozila sa najviše devet sedišta, zatim vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon i vozila M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor.

U prvoj kategoriji su električni moped i laki tricikl i za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Za kategorije vozila vrste od L3 – do L7 od države je moguće dobiti subvenciju od 500 evra. Reč je o sledećim modelima: L3 – motocikl – vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina prelazi 45 km/h, L4 – motocikl sa bočnim sedištem – vozilo sa tri točka čija brzina prelazi 45 km/h, L5 – teški tricikl – vozilo na tri točka čija brzina bez obzira na način prenosa prelazi 45 km/h, L6 – motorno vozilo sa četiri točka: čija težina nije veća od 350 kg, što ne uključuje masu baterija; najveća brzina ne prelazi 45 km/h i L7 – teški četvorocikl, težina nije veća od 400 kg, odnosno 550 kg za vozila za prevoz tereta, što ne uključuje masu baterija ako je reč o električnim vozilima.

Treća kategorija odnosi se na M1 vozila, to jest na putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila isključivo na električni pogon i za njih od države možete dobiti oko 5.000 evra.

U četvrtu kategoriju spadaju vozila vrste M1 i N1 koja se pokreću na hibridni pogon uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – za njihovu kupovinu može se dobiti 3.500 evra.

Peta kategorija vozila vrste M1 i N1, odnosno vozila koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, subvencioniše se od strane države 5.000 evra.

Izvor: blic.rs