Đilas ima farmu jaja, Babić u organskoj proizvodnji: Bivši političari fotelje zamenili njivama – Zarađuju ogroman novac na poljoprivredi

|

Među bivšim direktorima i političarima ima dosta onih koji su prepoznali značaj poljoprivrede, te se upustili u proizvodnju. Na listi su Miodrag Babić, bivši direktor Hemofarma, političari Dragan Đilas, Tomislav NIkolić, Dušan Nikezić, Aleksandar Senić, te Saša Vitošević, bivša direktorka RFZO Svetlana Vukajlović i mnogi drugi.

Miodrag Babić, bivši predsednik “Hemofarma”, sada je suvlasnik kompanije “Ekoagri” koja se bavi organskom ratarskom proizvodnjom. Svoj svet farmaceutike je 2013. godine zamenio velikim poljima organskih žitarica u okolini Bele Cerkve.

Od 10.000 hektara na kojima se uzgaja organska ratarska proizvodnja, “Ekoagri” u posedu ima oko 2.000 na kojima uzgajaju žitarice i uljarice. Skoro 90 posto svoje proizvodnje izvoze u Švajcarsku i EU, a kao ulaznica za to tržište im je kvalitetet, koji je nagrađen i najprestižnijim Bio Suisse sertifikatom. Reč je o izvozu zrna na ova tržišta jer još uvek ne mogu sa gotovim proizvodima da ih osvoje.

Ono što u toj oblasti, jesu osvojili, po rečima Vladimira Babića, direktora razvoja ove kompanije je region. Na tom tržištu njihova marka “Naše zrno” sa organskim brašnom je prepoznatljiva i sinonim za kvalitet.

“Mi naše organsko zrno žitarica izvozimo 90 posto u zemlje EU i Švajcarsku. Takve su prilike na tržištu odnosno ove države za sada žele samo našu organsku sirovinu. Uspeli smo da kvalitetom nađemo naše mesto u organskoj ratarskoj proizvodnji i pored toga što neke države EU daju velike podsticaje za ovu oblast koja se kreće od 300 do 700 evra po hektaru. Što se tiče gotovog proizvoda, poput integralnog brašna i drugih iz palete “Naše dobro”, to za sada izvozimo samo u zemlje regiona.Iako gotovo sav rod izvezemo, profit na godišnjem nivou jedva da pokriva troškove prozvodnje jer je reč j o poslu za koji samo priprema zemljišta traje od tri do pet godina, prinosi su za 40 odsto manji od konvencionalne proizvodnje, kontrole su rigorozne a nema dovoljno ni podrške države”, kaže Babić za “Blic Biznis”.

U vodama organske proizvodnje je i bivši savezni ministar poljoprivrede i bivši poslanik G 17 u Skupštini Srbije Saša Vitošević. On je u ulozi direktora kompanije Global Seed, koja se na preko 2.000 hektara vojvođanske ravnice bavi organskom biljnom i stočarskom proizvodnjom, proizvodnjom organskih smeša za ishranu preživara, obnovljivim izvorima energije. Global seed poseduje u Čurugu i jednu od najvećih farmi za proizvodnju organskog mleka u Evropi.

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda a sada predsednik Stranke Sloboda i pravde je svoju oazu našao u Istočnoj Srbiji, u selima Metriš i Sikole. Tu je 2015. godine, kako navode mediji, kupio zemlju, na kojoj je napravio plantažu jabuka i farmu organskih jaja. U tom poslu sa njim, kako je pisao “Danas” 2018. godine, kao i u partijskim vodama, je Dušan Nikezić, savetnik nekadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića i bivši državni sekretar Ministarstva finansija. On je direktor Đilasove firme PIK Omladinka.

U ovom kraju za njega kažu da dobro plaća svoje radnike i da ih izuzetno uvažava. Za one koji ne znaju, kada prolazite pored ove plantaže jabuka, imate utisak da je ona smeštena u nekoj od država EU jer je tako i uređena.

“Na plantaži u Metrišu, zasađene su dve sorte jabuka, zlatni delišes i greni smit, na 8,5 hektara. Plan je da se rod od 65 poveća na oko 200 tona ove godine. Plantaža ima zaštitu od grada i sistem kap po kap navodnjavanja”, rekao je Đilas za “Danas sredinom 2018. godine.

Ipak, kako saznajemo, i pored ovih planova, proizvodnja nije uvećana, a razlog je niska otkupna cena jabuka.

U susednom selu Sikole, Đilas ima i farmu organskih jaja.

“Na farmi organskih jaja, koja se dobijaju od 2.600 kokošaka, je godišnja proizvodnja 50.000 jaja. Kokoške jedu prirodnu hranu, kreću se i zimi po dvorištu, jer se radi o poludivljoj francuskoj sorti kojoj ne smeta ni debeo minus. Uzimaju se kao jednodnevni pilići koji se odgajaju, a politika firme je da se kokoške ne ubijaju ma koliko da su stare. One borave u posebnom delu farme. Prostor u kojem su kokoške je opremljen po svim standardima, o čemu se posebno vodi računa, jer provere inspekcija su česte”, rekao je Dušan Nikezić, direktor PIK “Omladinka” za “Danas”.

Izvor: blic.rs