Deki spojio klimu i radijator: Greje stan od 40 kvadrata i košta ga kao boks cigareta – Otkrio u čemu je caka

|

Cena energenata ove zime toliko je skočila da su se mnogi hvatali za glavu i razmišljali kako će da spoje čuveni 15. oktobar sa 15. aprilom. Sva sreća pa je ova zima bila blaga što je išlo na ruku svima koji nemaju centralno grejanje. Najteže je bilo onima s kotlom na pelet jer je njegova cena doslovno otišla u nebo.

Pošto muka natera čoveka na sve i svašta, mnogi su potražili alternativu, ali iznedrili i izume kad je reč o grejanju i toplotnoj energiji.

Stručnjak čiju su priču mnogi slušali netremice lepo je objasnio kako svoj stan od četrdesetak kvadrata greje po ceni boksa cigareta. On je isto tako ljubitelj toplotnih pumpi za koje tvrdi da koriste 5 puta manje struje pod uslovom da su kvalitetne a to su najčešće japanske, kineske ne.

On kaže da se više do 50 odsto energije u stanu ili kući gubi upravo preko plafona, a kad imaš izolovan plafon – najmanje 25 cm kad se gradi ili 20 cm kad se renovira, ušteda je ogromna a u kući je toplo.

Sretao je, kaže, i ljude koji spuste plafon zbog led rasvete a unutra ne izoluju nego ostave šuplje i tu se toplota gubi.

Sva toplota ide na gore i “curi” kroz plafon pa ti debelo plaćaš račune za struju i hladno ti je ali zato tako dobro greješ komšiju da on faktički ima podno grejanje i račun za struju mu je smešan. Dodaje i da se obavezno treba raspitati ili pogledati specifikacije kad se kupuje stan, a kad se gradi kuća da se plafon dobro izoluje.

On je za svoj stan osmislio poseban sistem, uzeo je izmenjivač i svoju klimu na inverter spojio sa radijatorima, pa freon greje vazduh koji potom greje vodu u radijatorima! U stanu od četrdesetak kvadrata mu je 25,8 stepeni a mesečno plati 2.800 dinara struje. U kupatilu ima podno grejanje i sušač peškira.

Deki se inače ugradnjom sistema grejanja i hlađenja bavi 23 godine.

Izvor: kurir.rs