Dejan putem QR koda platio račun za komunalije: Da nalog “nije prošao” saznao je tek od izvršitelja

|

Dejan Panić iz Novog Sada našao se u vrlo nezgodnoj situacii. On je račun za komunalije za jun 2021. godine platio blagovremeno – u julu prošle godine, putem mobilnog bankarstva, odnosno očitavanjem QR koda u instant sistemu plaćanja.

Međutim, proteklih dana usledilo je neprijatno iznenađenje. Naime, on je od izvršitelja saznao da tih 8.099 dinara “nije leglo” na račun JKP Informatika, zbog čega je na ime starog duga izvršitelju morao da uplati nešto više od 16.000 dinara. Tražeći odgovor šta se desilo sa njegovom uplatom, u banci mu je rečeno da – nije “prošla”.

Dok Panić kaže da o neuspeloj transakciji nije obavešten i tvrdi da se vodi kao “izvršena”, banka navodi da u takvim situacijama u skladu sa propisima uredno odmah vraća sredstva na račun klijenta. U Narodnoj banci Srbije ističu da korisnik mora odmah biti obavešten o odbijanju izvršenja instant plaćanja, na način utvrđen ugovorom sa bankom.

“Zakonom o platnim uslugama ne isključuje se pravo korisnika platnih usluga za naknadu štete u vezi s neizvršenjem transakcije, ako se dokaže da banka nije autentifikovala, pravilno evidentirala i knjižila spornu platnu transakciju”, objašnjavaju iz centralne banke.

“Početkom ovog meseca poštom mi je stiglo rešenje izvršitelja da treba da platim oko 16.000 dinara zbog neplaćenog računa za JKP Informatika za jun 2021. Pošto račune plaćam elektronski, potražio sam datum kada sam plaćao i video da taj račun imam plaćen – stoji ‘izvršeno plaćanje”, počinje svoju priču Dejan Panić.

Potom je, kaže, otišao u JKP Informatiku.

“Pokažem im nalog da je izvršen, a tamo mi kažu da uplata nije legla i da vidim sa svojom bankom. Odem u svoju Banka Intezu gde mi kažu – taj račun je plaćen i u istom momentu storniran. Kažu, dešava se kad plaćate preko QR koda. U banci su mi još rekli da moram da vodim računa o tome šta mi je plaćeno, šta nije. I da uvid imam u izvodu sa računa koji dobijam krajem meseca“, kaže Dejan.

On podvlači da na računu Informatike nije pisalo da ima bilo kakav dug.

Panić ističe da godinama plaća e-bankingom i m-bankingom.

“Šta to sada znači? Da neko može da me tuži jer plaćanje nije izvršeno. Treba da platim nešto početkom meseca i narednih 30 dana nisam siguran da li je ta uplata prošla?”, pita se on s pravom.

Panić tvrdi da je ovaj nalog za uplatu računa za komunalije za jun 2021. izvršen i da se informacija o tome nalazi u delu „izvršena plaćanja“ u mobilnoj aplikaciji banke.

“Ja sam svoj dug platio izvršiteljima. Sada tražim obeštećenje zato što sam morao da platim više”, kaže Panić.

U odgovoru na prigovor koji mu je uputila Banka Inteza, u koji je redakcija portala N1 imala uvid, međutim stoji suprotno – da je banka platni nalog primila, obradila, poslala na plaćanje, ali da je on u instant platnom sistemu – odbijen jer banka primaoca „nije bila u mogućnosti da u predviđenom vremenu prihvati nalog“.

Zbog toga mu je, kako se navodi, novac vraćen, a podaci o svim plaćanjima dostupni su mu, ističe se – u mobilnoj aplikaciji.

Izvor: rs.n1info.com