Danima traje rasprava na Tviteru: Otpušavanje wc šolje plaćaju 10.000 dinara, a bune se da za lekarski pregled daju 6.000

|

Na društvenoj mreži Tviter pokrenula se pokrenula velika rasprava nakon jednog tvita u kome je autor postavio pitanje zašto građanima imaju problem da plate vodoinstalatera čak 10.000 dinara, a bune se da lekarski pregled plate 6.000 dinara.

– Ako vam vodoinstalater naplati 10.000 dinara za otpušavanje wc šolje ili sudopere, zašto je onda problem što pregled interniste endokrinologa košta 6.000 hiljada? Ili na primer snimanje i čitanje magneta 15.000? Doktori su učili 20-25 godina škole i “samo” drže vaš ili život vaših bližnjih u rukama – stoji u tvitu.

Prava polemika nastala je ispod komentara oko toga zašto toliko plaćaju majstora. Nekim korisnicima privatni lekarski pregled i nije bio skup, dok su ostali negodovali povećanje cena pregleda.

– Zato što mi zdravstveno osiguranje naplaćuju od plate svakog meseca, a ja opet moram da idem privatno i da platim. E to je problem, nije vodoinstalater ništa kriv – stoji u prvom komentaru, dok su u drugom napisali:

– Vodoinstalateru ne uplaćujeć 40 godina svaki mesec, to je jedini razlog.

Mnogi korisnici komentarisali su da je 10.000 dinara za otpušavanje odvoda zaista suludo.

– Cene kod privatnog lekara su nenormalno podignute a retko to bude samo jedan odlazak u pitanju. Tržište određuje cenu. Vodoinstalateri nemaju državnu konkurenciju kod koje morate sačekati neki mesecda vam se otpuši cev za participaciju od 50 dinara. Teže se dobija, ima ih manje i zato je i takva cena. Pri tome, vodoinstalateri nisu naprasno podigli cene sa skoro 100 odsto 2020. godine.

Mnogi su napisali da ne žele da idu kod privatnog lekara, jer sve preglede mogu da obave i u državnim zdravstvenim institucijama.

Izvor: kurir.rs