Danas su Očevi ili Oci: Tate, spremite poklone – Slavimo praznik koji simboliše jačanje porodice i sloge

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci (Paterice) spada isto kao Materice i Detinjci u porodične praznike.

Na Očeve, deca isto kao na Materice porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge isto kao što su njih vezivali na Detinjce.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih pronađu, kako bi spremno dočekala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju „grdio“ decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

Deca zatim čestitaju praznik, a očevi im dele slaktiše i druge poklone i na taj način se „dreše“. Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu.

Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju često pomažu majke ili bake. Otkup za vezivanje nekada se sastojao u voću ili nekom odevnom predmetu, dok se danas deci uglavnom daje novac ili poklanja neka igračka ili knjiga.

Čin vezivanja simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i pomaganje u svim prilikama. Zatim, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a naročito na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica. Veoma je važno da se porodica danas okupi i provede prijatne trenutke zajedno.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi s njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i crkve.

Izvor: informer.rs