Damir u Nemačkoj živi 5 godina i ovo je njegova računica: Na stan ode 800, na hranu 900 evra, a najlakše je kupiti auto

|

Srbi sve više odlaze preko kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili lagodan život, no pre odlaska voleli bi da čuju iskustva drugih. Damir, koji živi u Nemačkoj pet godina otkrio je kako je živeti tamo.

“Prva stavka je stan, kada dođete u Nemačku, najam trosobnog stana za jednu porodicu, bez grejanja je oko 700 evra. Na ovu cenu dolazi još 200 režija. Morate da platite 3 stanarine unapred, ukupno 2.100 evra, da biste ušli u stan. Sveukupno dođete na 3.000 evra, taj novac morate imati u džepu pri ulasku u stan. Onda morate nameštaj da unesete, to je drugi trošak”, započinje svoju priču Damir.

Električna energija se prijavljuje posebno i iznosi 50 evra za četiri člana.

“Važno je da znate da ne treba uzimati stan koji nema kotlarnicu. Onda imate ogromne račune za struju, bojler je na struju, u sobama su peći na struju, koje troše mnogo. To vam se zaista ne isplati. Dobro je imati bojler, koji greje i vodu i radijator, ako već nema kotlarnica u zgradi. Ako nema grejanje, nipošto ne uzimajte”, kaže ovaj Srbin.

U Nemačkoj se plaća i osnovno životno osiguranje, tako da i na to ode 10 evra, kao i na pravnu zaštitu oko 35 evra.

Svi se sada pitaju da li je bar nešto povoljno u Nemačkoj. Damir otkriva! Najlakše je kupiti auto.

“U Nemačkoj je najlakše kupiti auto, to se mora imati kad se ide kući natrag. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mesečno iznosi 200 evra. Može ići i oko 500-600 evra, ako hoćete audi A6, 3.0 motor. 60 evra iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 evra za skuplje modele (ful kasko)”.

Pored svega Damir dodaje da je za hranu mesečno potrebno od 800 do 900 evra.

“Kada saberete sve mesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 evra, dodati tu još 100 evra za gorivo i 100 evra za neplanirane razne troškove, mesečni trošak iznosi oko 2.300 evra. Kada imate kućni budžet od 3.000 evra, možete da živite komotno”, poentirao je Damir.

Izvor: kurir.rs