Da li se na Mitrovdan posti? Crkveno pravilo je jasno – Naročito važi za one koji spremaju slavsku trpezu

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom i jednu od najvećih slava u Srbiji, poznatu kao Mitrovdan.

Poznato je da su se na Mitrovdan hajduci razilazili i odlazili da prezime kod jataka, da bi se opet sastali na Đurđevdan, kada opet dolazi lepo vreme. Zbog toga u narodu važi izreka: “Đurđev danak hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak”.

Mitrovdan je praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao hrišćanstvo kao jedinu pravu veru. Zbog toga je bačen u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Tajno je sahranjen, a prema predanju, njegov grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zbog toga prozvan Mirotočivi.

Naši preci su po vremenu na Mitrovdan otkrivali kakva će biti zima, te ukoliko na ovaj praznik pada kiša, čeka nas hladna zima sa puno snega.

Današnji praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, a s obzirom na to da pada u sredu, crkvena pravila su jasna. Danas se posti, te oni koji slave, pripremaju posnu trpezu za goste.

Izvor: espreso.co.rs