Berba voćara iz srpske Toskane završena: Arsenijevići pet tona stavili u gajbice, a plasman je zagarantovan (FOTO)

|

Za ovu godinu je berba grožđa završena, a voćari srpske Toskane ovih dana imali su pune ruke posla. Vinogradarstvo je deo tradicije u porodici Arsenijević jer se već treća generacija bavi proizvodnjom grožđa. Nakon završene sezone, oni su zadovoljni količinom i kvalitetom, jer na površini od oko 50 ari gaje sorte hamburg i italiju.

– Ova godina je bila veoma izazovna za nas, a grad i suša su u par navrata desetkovali rod za oko 20 odsto. I evo na kraju prinosi su bolji ove nego prethodne godine. Plodovi su dosta krupniji i manje je bilo truleži. U gajbice smo oz našeg vinograda spakovali blizu pet tona lepog grožđa, što je sasvim solidna godina – kaže Saša Arsenijević iz sela Božurnja kod Topole.

Iako su cene repromaterijala ove godine veće, a i dnevnice berača, ovi voćari nisu odustali od proizvodnje. Međutim, zbog niže otkupne cene verovatno neće imati baš zavidnu računicu.

– Sa lepim vremenom, početkom proleća, počinje orezivanje koje traje sve do kraja oktobra, tako da možemo da kažemo da rad u vinogradu traje tokom čitave godine. Ono što razočara nas proizvođače koji svake godine proizvodimo ovo voće je cena, koja je ove godine bila niža u odnosu na prošlu godinu. Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, a sada se pred kraj berbe od 100-120 dinara, što je svakako za nas nisko”, kaže ovaj proizvođač.

Ovi srpski voćari nadaju se da će njihov trud moći i da naplate, kada već imaju zagarantovan plasman.

– Za sve što mi proizvedemo, imamo i kupca. Tržište nam je od Kragujevca do Čačka, a nešto robe prodajemo i na pijaci – rekao je Saša.

Izvor: biznis.telegraf.rs