Ana Brnabić o otkazivanju Evroprajda: To je više molba nego što im kažemo – “nemojte da šetate”

|

Ana Brnabić, mandatarka za sastav Vlade Srbije izjavila je danas, povodom otkazivanja manifestacije Evroprajd, da država ne želi bilo kome da uskrati Ustavom garantovana prava već da je pitanje kakve posledice održavanje takvog skupa može da ima po Srbiju.

Ona je povodom odluke o otkazivanju LGBT skupa najavljenog za septembar, kazala da je to „više molba“ i da ni prethodna vlada „nikom ništa nije zabranjivala“.

„To je više molba nego što im kažemo: ‘nemojte da šetate’. To je u skladu sa Ustavom ali je drugo pitanje kakve posledice ima po našu državu. Radi se o tome šta je u ovom trenutku moguće i kako čuvamo našu stabilnost. Meni je žao što je tako ali nama je ovaj septembar ‘savršena oluja’. Ima tu i stranog faktora koji se svemu tome raduje“, rekla je Brnabićeva.

PISONERO: Pratićemo situaciju sa Evroprajdom, nadamo se bezbednom održavanju

Sa velikom pažnjom ćemo pratiti situaciju sa Evroprajdom i nadamo se da će biti pronađen način da se osigura njegovo mirno i bezbedno održavanje, navodi se za N1 iz kabineta portparolke Evropske komisije Ane Pisonero.

Iz Evropske komisije podsećaju da Evropska unija podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije.

Evroprajd se već godinama zalaže za jednaka prava LGBTQ zajednice u celoj Evropi, dajući tako glas onima koji su zbog svoje se**ualne orijentacije veoma često diskriminisani, navodi se u reakciji portparolke Evropske komisije na vest o zabrani Evroprrajda u Beogradu.

„Za Evropsku uniju su to osnovna ljudska prava, što očekujemo i da naši partneri podržavaju“, naglašava Pisonero za N1.

„Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu i mislimo da je potrebno detaljnije objašnjenje za ovakvu odluku“ kazali su iz Evropske komisije.

Izvor: rs.n1info.com