Zorana Mihajlović: Moramo da se opredelimo da li smo za EU ili nismo – otkrila i da li će doći do restrikcija struje ove zime

|

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, u emisiji Euronews centar izjavila je da je za to da moramo da se opredelimo da li smo u Evropi i Evropskoj uniji ili nismo. Ako jesmo, to podrazumeva svakako poštovanje evropskih principa i usklađivanje sa tom politikom, jer kako kaže, nema trećeg.

“Mislim da treba jasnije da se ogradimo. Mnogi se ljute kada ja to kažem. Nemam nikakvu dilemu u vezi sa pozicijom Srbije. Kada pogledate kartu, Srbija se nalazi u Evropi. Srbiji je mesto u Evropi. Zvanično ili nezvanično Srbija, direktno ili indirektno kaže da mi idemo ka evrointegracijama. Prema tome, mi moramo da se usklađujemo sa politikom EU. Ne treba to da shvatamo kao neku strahotu, nego nešto sasvim prirodno i normalno”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se svet menja, da je geopolitika potpuno drugačija i dodala da je sad trenutak da tražimo svoje mesto.

“Naše mesto je u Evropi i dok to ne budemo zajedno odlučili, Srbija će biti u tom raskoraku bez ikakve potrebe. Ministri mnogo manje izlaze u javnost da ne bi komentarisali, ali to je izbor svakog ministra. Ja imam svoju intelektualnu nezavisnost i smatram da treba da se kaže”, rekla je Mihajlović.

Zorana Mihajlović kaže da će se na kraju ovog meseca dobiti realniju sliku o eventualnim uštedama koje su napravila domaćinstva u odnosu na isti mesec prošle godine. Ona je rekla da su jedinice lokalne samouprave predale svoje planove i da od samo 10 njih još nisu stigli planovi uštede, a da su oni koji su ih poslali u proseku naveli da sigurno mogu 12 procenata energije da uštede. Najveći broj njih se bazira na osvetljenju i da potrošnji energije u njihovim zgradama.

“Mislim da smo u tom smislu potpuno sigurni, da restrikcija neće biti i uvek se vraćam na to da je samo pitanje novca koji ćemo izdvajati za to. Odgovornost svih nas je da pokušamo da smanjimo potrošnju energije, ali da se vodimo zdravim razumom. Preporuke su preporuke i to nije obaveza. Preporuka je da se vidi kako ćete smanjiti, a onaj ko upravlja preduzećem valjda je dovoljno odgovoran da zna šta može, a šta ne”, istakla je ministarka.

Izvor: euronews.rs