Život u najbogatijem srpskom selu: Vile vredne i po nekoliko miliona evra – Umesto lavova i grifona sada sve pršti od markiranih stvari (FOTO)

|

Još od sedamdesetih godina prošlog veka, veliki broj naših gastarbajtera živi u inostranstvu. Oni su svu ušteđevinu stečenu teškim radom uložili u nekretnine koje posećuju vrlo retko, tokom godišnjih odmora. Jedno od najbogatijih sela svakako jesu Bugarine, Mačvanski Pričinović i Gomilica.

Ogromne vile sa bazenima, luksuzno opremljene, vredne i po nekoliko miliona evra, svake godine čekaju svoje vlasnike da se na par nedelja ili meseci, vrate iz Beča.

Jovanovići godinama žive u Beču, čak četiri generacije. Kako svi zajedno kažu, džaba Beč, Pariz, London, Bugarine su najlepše.

“Ovo je za mene ovde paradiz. Za mene je najlepše selo Bugarine, što to možda nije istina, ali jeste za mene. Najpre nas čeka trava, da se sredi kuća, da se pokosi dvorište. Ima dosta paučine, dosta prljavštine, mora da se očisti”, govorila je pre dve godine Dragica Jovanović iz Bugarina svojevremeno.

Dok u Bugarima imaju velelepnu kuću, u Beču žive u stanu koji je veličine oko 50 kvadrata. Kako je rekla, ćutiš, radiš i briga te od koliko je kvadrata stan.

“Mnogo mi fali i boli me duša što nisam ovde. Ali tamo su mi deca, tamo smo svi mnogo godina. Kada sam otišla imala sam 16 godina, danas 62. Mnogo mi fali. Celog života sam čistačica, kući sam radila sve poljoprivdredne poslove, sve poslove znam, to je moja profesija od detinjstva. Recimo, sad stan, od 50 kvadrata, minimum, da je stara gradnja košta 500 evra. Mora se sine, ako moraš, nije ti teško. Radiš i ne interesuje te koliki je taj stan”, kaže Dragica.

S druge strane, komšija Vladan Marković, našalio se na račun okoline. Kako kaže, dok neko vozi besna kola, on vozi bicikl, te ako mu pukne guma, nema para ni da je promeni.

“Neko vozi besna kola, neko vozi biciklo. Ako pukne guma, ni za gumu nemam pare. Ljudi su u inostranstvo, a da nisu otišli, oni bi pasali travu” otkriva Vladan.

Dragiša Joksimović živi u Bugarima gde ima sedamdesetak domaćinstava, i za njega kažu da je vlasnik možda i najvrednije kuće u ovom zaseoku. Naime, dve velelepne i ogromne kuće, sa dva bazena, podigao je, kako kaže, za dva unuka.

“Ne znam ni sam koliko ima, ima barem po dvesta kvadrata svaka. Ozidali smo dve kuće, po jednu za svakog unuka”, kaže on, dodajući da jedan ima 27 godina, dok je drugi star 21 godinu.