Zima u avgustu: U jednom mestu u Srbiji jutros izmeren minus – Osvanulo hladno jutro

|

U Srbiji je jutros osvanulo vrlo hladno jutro. Minimalna temperatura kretala se od 7 do 13 stepeni, a Beograd je bio najtopliji sa 14 stepeni. U mnogim gradovima temperatura se spustila ispod 10 stepeni Celzijusa.

Još hladnije je bilo na planinama. Sjenica je merila 4 a Kopaonik 3 stepena. U Srbiji je jutros zabeležen i mraz, nedaleko od Sjenice, u mestu Karajukića Bunari. Temperatura se spustila ispod nule i time je zabeležen prvi mraz usred leta.

Područje oko Sjenice i cela Pestarska visoravan imaju najniže zabeležene temperature u Srbiji, zimi i do -40 stepeni, leti do 37 stepeni. Mesto Karajukića Bunari nalaze se na sličnoj nadmorskoj visni kao Sjenica, na oko 1.100 metara nadmorske visine, ali je reljef udubljen, što stvara idealne uslove za dodatno spuštanje hladnog vazduha, kao težeg, uz stvaranje efekta “jezera hladnog vazduha”.

Često se tamo formira i temperaturna inverzija, odnosno temperatura vazduha raste sa visinom, a u tom sloju javlja se i magla. Ovaj efekat je najčešći u hladnijem delu godine i javlja se pri mirnom i stabilnom vremenu.

Inače, posle vrlo hladnog jutra, dan u Srbiji je umereno topao, uz temperature do 26°C-27°C i uz smenu sunca i oblaka.

Izvor: espreso.co.rs