Zemljotres pogodio Beograd: U srpskoj prestonici se zatreslo – oglasili se iz Seizmološkog zavoda Srbije

|

Zemljotres jačine 2,1 stepen po Rihteru pogodio noćas je zabeležen u Srbiji, potvrđeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Nacionalna seizmološka mreža je u 03.53 registrovala zemljotres u regionu Beograda magnitude 2,1 po Rihterovoj skali, a on se u pojedinim delovima grada mogao osetiti kao lako podrhtavanje posebno u višespratnicima.

– To su zemljotresi koji se svakodnevno dešavaju i koji ne mogu da izazovu bilo kakvu štetu – rekli su u Seizmološkom zavodu Srbije.

“Probudio me zemljotres”, “Zid se zatresao, ne znam da li je zemljotres?”, “Čula se det.nacija i “talas” koji je protutnjao “kroz” zidove. Nijedan zemljotres, pa i najblaži, nije trajao ovako kratko.”, pisali su korisnici Tvitera.

Zemljotresi koji su pogodili region ovih dana označavaju početak pojačane seizmičke aktivnosti objašnjava meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla.

– Kraj leta i početak jeseni takođe označava početak pojačane seizmičke aktivnosti kako kod nas tako i u regionu. Do ovog zaključka došli smo analizom seizmičkih podataka u poslednjih 120 godina od kada se zemljotresi mere i prate. Podaci ukazuju da se podrhtavanja tla javljaju mnogo češće u proleće i jesen i da su mnogo jača, a tada se dogodilo svih deset zemljotresa jačine veće od 5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je uglavnom oko Kopaonika ili u centralnoj Srbiji. Zemljotrese manjeg stepena jačine do 2 Rihtera imamo skoro svaki dan tokom cele godine u Srbiji, ali ih, srećom, ne osećamo – objašnjava Ristić.

Izvor: kurir.rs