Zbog čega je pileći file skuplji od svinjskog buta? Ministar Momirović dao odgovor na pitanje koje svi postavljamo ovih dana

|

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je za RTS da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti i dodao da marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu. Srbija ne prednjači kada pričamo o rastu cena, istakao je Momirović.

Ministar Momirović je rekao da ono što je sigurno je da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti, a da li će padati zavisiće od okolnosti na svetskom tržištu.

“Marže u Srbiji nisu među najvećim u regionu, naprotiv. Mi danas imamo veliku konkurentnost na domaćem tržištu, nemamo jedan dominantan maloprodajni lanac, došao je Lidl, imamo svetske igrače”, rekao je Momirović.

“Rast cena je opšti na teritoriji cele Evrope. U tim okolnostima bili smo prinuđeni da posegnemo za merama koje nisu tržišne – zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica kako bi obezbedili dostojanstvenu prazničnu trpezu”, kaže Momirović.

Kilogram pilećeg filea košta i 860 dinara, pa je sada skuplji od svinjskog buta, čiju je cenu Vlada ograničila na 750 dinara po kilogramu.

“Zamrzli smo cenu pilećeg trupa i ta cena je niža od 340 dinara. Ne možemo da zamrznemo sve cene. Zamrzli smo cene svinjskog buta, ulja, hleba i osnovnih životnih namirnica”, kaže Momirović.

Držimo stvari pod kontrolom i kada pričamo o cenama i kada pričamo o snabdevenosti, zaključio je Momirović.

Izvor: espreso.co.rs