Za srpsku Novu godinu na trpezu nikako ne iznosite ovo jelo: Doneće vam bedu i siromaštvo u kuću

|

Srpska Nova godina obležava se 14. januara, a osim toga što je slavimo po Julijanskom kalendaru, ova Nova godina je i posebna još po nekim starim srpskim običajima. Osim svečane trpeze i hrane, bitno je da doček Nove godine po julijanskom kalendaru dočekate u društvu najbližih i u veseloj atmosferi.

Stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih. Što se tiče trpeze, bitno je da, osim vasilice – novogodišnje česnice, večeras na stolu imate prasetinu.

Budući da se prase smatra dinamičnom životinjom koja se dosta kreće, valja da u Novu godinu i vi uđete u istom duhu. Nikako se ne preporučuje da jedete živinsko meso i govedinu jer piletina i ćuretina asociraju na prljavštinu i siromaštvo, a govedina na stagnaciju.

14. januara se potrudite da uradite neki mali posao – bilo da je fizički ili mentalno jer ćete tako sebi obezbediti da i u sledećoj godini budete vredni. Pazite i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.

Izvor: espreso.co.rs