Za dug i srećan brak, sutra ispoštujte važan običaj: Slavimo Svete mučenike Adrijana i Nataliju

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju svete mučenike Adrijana i Nataliju.

Sveti mučenici Adrijan i Natalija bili su muž i žena, oboje plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik u vojvodstvu i neznabožac, a Natalija potajna hrišćanka. Oboje su bili mladi, a pre mučeništva živeli su trinaest meseci u braku.

Kada je car Maksimijan posetio Nikomidiju naredio je da se uhvate hrišćani i stave na muke. U jednoj pećini blizu grada, sakrilo se dvadeset troje ljudi ali su bili razotkriveni.

Vlast je naredila da ih prvo išibaju, a onda bace u tamnicu. Potom su ih izveli iz tamnice i odveli načelniku Adrijanu da im popiše imena. Adrijan je posmatrao ove ljude, koji su bili izmučeni ali trpeljivi, mirni, pa ih je zakleo da mu kažu šta očekuju od svog Boga za sve što su pretrpeli.

Govorili su mu o blaženstvu koje čeka pravedne u carstvu Božjem. Čuo je to, opet ih posmatrao i odjedanput se okrenuo pisaru i rekao mu: “Zapiši i moje ime sa ovima svetima, i ja sam hrišćanin!”

Kad je car to čuo upitao je Adrijana da li je sišao sa uma, a Adrijan je na to rekao: “Nisam s uma sišao nego sam k umu prišao”. Adrijanove reči su razbesnele cara, te je naredio da ga okuju i bace u tamnicu.

Jedan od Adrijanovih slugu brzo je otišao njegovoj kući i obavestio njegovu suprugu Nataliju o svemu i ona se veoma obradovala što je čula da je njen muž spoznao pravu veru. Kada je Adrijan sedeo okovan u tamnici, ona je došla i služila im svima, a kada su njenog muža šibali ona ga je ohrabrivala da istraje do kraja.

Posle dugih muka i tamnovanja car je naredio da se u tamnicu odnese nakovanj i da se svim mučenicima čekićem prebiju i ruke i noge. Tako je i bilo i Adrijan i dvadeset tri časna čoveka izdahnuli su u preteškim mukama. Natalija je sa još nekim blagočestivim ženama uzela njihova tela i odnele su ih u Carigrad i tamo ih sahranile.

Posle nekoliko dana kada je Natalija zaspala u snu joj se, sav u svetlosti i krasoti, javio Adrijan i rekao: “Dobro je što si došla ovamo, sluškinjo Hristova i kćeri mučenička, hodi u pokoj svoj, pripremljen ti od Gospoda, hodi i primi doličnu ti nagradu!”

Veruje se da supružnici sutra treba da im zapale sveću u crkvi i pomole se ovim rečima:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.”

Izvor: espreso.co.rs