Vuk će biti 4. osoba sa Daunovim sindromom u Evropi sa fakultetskom diplomom: Evo koju školu završava

|

Vuk Trajković rođen je u Sremčici, završio je Osnovnu školu “Duško Radović”, pa Srednju stručnu “Zaharije Stefanović Orfelin” za fizioterapeuta kao đak generacije, i sada završava Visoku školu socijalnog rada. Ništa neobično. I sve to ne bi bilo ništa čudno, da Vuk nema Daunov sindrom.

Većina dece sa tim sindromom imaju koeficijent 50, a Vuk je sa šet godina imao 89, što je samo za jedan manje od donje granice za zdravu decu. Sada je na dobrom putu da postane jedna od četiri osobe sa Daunovim sindromom u Evropi koja će imati univerzitetsku diplomu!

Njegovi roditelji nisu nijednog momenta pomislili da ga smeste u dom za decu sa posebnim potrebama. Kada je imao tri godine angažovali su logopeda. Kao srednjoškolac pohađao je praksu u Domu zdravlja na Vračaru. I bio je omiljen svima.

“Radili smo fizikalne terapije, masaže, parafinsku terapiju, ultrazvuk, laser masaže… Najbolja je masaža celog tela”, ispričao je svojevremeno Vuk.

Sada je na društvenim mrežama na profilu defektologija.rs objavljen video koji ima više od milion i po pregleda i u kojem Vuk govori o planovima za budućnost.

“Jesi li svestan da ćeš, ako završiš fakultet, biti jedna od četiri osobe sa fakultetom u Evropi?”, pita ga ženski glas na snimku.

“Da! Ono što ja radim, radim zbog sebe, svoje porodice i svih onih koji imaju Daunov sindrom”, odgovara Vuk.

“Vuče, šta ćeš biti kada završiš fakultet?”

“Biću terapeut. Biću pedagog. Imaću i ja pacijente! Bicu novi XD koji se menja ovde u Srbiji. Sa Daunovim sindromom”, kaže Vuk.

Vuk planira da napravi kanal na Jutjubu i stvori novu aparaturu koja će pomoći u fizikalnoj terapiji, a želja mu je da napiše knjigu “Grad bola”.

“Grad bola preuzima licnosti, veštine, borbenost… Staviću sve o Daunovoom sindromu, o 21. hromozomu kod čoveka”, najavio je ovaj hrabri mladić.

Inače, Vuk je veliki fan Novaka Đokovića. Na polici u sobi značajno mesto zauzima loptica koju mu je najbolji teniser sveta poklonio sa posvetom.

Izvor: kurir.rs