Vrhunac inflacije u Srbiji očekuje se u junu i julu: Guvernerka Tabaković izašla sa preciznom cifrom

|

Inflacija u Srbiji nastavlja rast pod pritiskom spoljnih faktora. U aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, a vrhunac se očekuje u junu i julu od najviše 10,5 procenata, nakon čega će početi da pada, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

“Novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao je na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača. U takvim uslovima i bazna inflacija na koju mere monetarne politike najviše utiču takođe je beležila rast”,objasnila je guvernerka Tabaković na predstavljanju Izveštaja NBS o inflaciji.

I pored toga, kako ističe guvernerka, očuvana je relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost srednjoročnih očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja bili su snažna kočnica koja je održala baznu inflaciju na nižem nivou od ukupne.

Jorgovanka Tabaković je navela da će rast svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i uvozna inflacija još par meseci vršiti inflatorne pritiske, ali da će krajem godine opasti, i da će se u drugoj polovini naredne godine najverovatnije vratiti u granice ciljane inflacije.

Kako je dalje navela, kreditiranje proizvodnje, investicija i potrošnje u martu je bilo za 12,1 odsto više nego godinu dana ranije, a učešće problematičnih kredita je smanjeno za 3,4 odsto. Međugodišnji privredni rast bio relativno dinamičan i iznosio je 4,3 procenta u prvom tomesečju ove godine.

Izvor: blic.rs