Vesna htela da naruči slavski kolač – Kada je čula cenu, odmah odustala: “Šišaju nas za sve živo”

|

Kako bi slavska trpeza bila upotpunjena, pred samu sezonu počinje raspitivanje i o cenama slavskih kolača. One domaćice koje ne umeju ili, prosto, ne žele da zasuku rukave i naprave same, ove godine moraće da izdvoje popriličnu sumu novca za slavski kolač. Iako se u kućnoj radinosti može napraviti vrlo povoljno, za ovaj najvažniji deo trpeze, bez kog nijedna slava ne može da prođe, u pekarama treba izdvojiti i do 2.000 dinara.

Cene slavskih kolača po prestoničkim pekarama razlikuju od lokala do lokala, ali u pojedinim dostižu astronomsku cifru.

Naime, u jednoj popularnoj u strogom centru Beograda, iznos koji treba platiti za manji slavski kolač je 1.500, dok je veći čak 2.000 dinara! Cene variraju, pa se mogu naći i za četiri puta manje novca, odnosno za 500 do 700 dinara.

“Šišaju nas za sve živo! Htela sam baš da naručim za slavu, ali sad kad sam čula cenu, ne pada mi na pamet. Prošle godine nije bilo toliko skupo”, kaže Beograđanka Vesna.

S druge strane, mnoge domaćice slavski kolač pripremaju kući, kako i nalaže red, sa svojom osvećenom vodicom. Potrebno je samo par sastojaka, minimalna ulaganja i malo truda.

“Pravljenje slavskog kolača zahteva mnogo vremena i uloženog truda, ali smatram da i tradicija nalaže da se to uradi kod kuće, umesto da to neko drugi uradi za vas. Meni je bitno da kolač bude lep i spreman do slave, čak više nego sva ostala hrana na stolu”, istakla je Olja.

Prošle godine u Beogradu cena slavskog kolača kretala se od 350 do 400 dinara, što je, u nekim slučajevima, i do pet puta manje nego ove godine.

Izvor: kurir.rs